Gemeente Asten

Voortgang coalitiebesprekingen Asten

Als grootste partij in Asten heeft het CDA het voortouw genomen voor het vormen van een coalitie. Hieronder het persbericht van het CDA.

Op woensdag 4 maart hebben wij alle gekozen raadsleden uitgenodigd voor een oriënterend overleg.

Uitgangspunt is een transparant proces naar alle deelnemers, wij sluiten geen enkele coalitie bij voorbaat uit.

Om de mogelijkheden van een coalitie te onderzoeken zijn een aantal vragen gesteld. Deze vragen waren er vooral op gericht om duidelijkheid te krijgen over de vorming van mogelijke coalities, de verschillen in keuzes voor de komende periode en de beschikbaarheid van dagelijks bestuurders.

Na een analyse van de antwoorden op negen door ons gestelde vragen en de drie door aanwezige raadsleden toegevoegde vragen en op basis van de verkiezingsprogramma's en de ingenomen standpunten in de campagne is onze conclusie dat er met twee partijen meer verschillen zijn als met de anderen. Dit zijn PGA/PvdA en D'66/HVA. Wij veronderstellen dat het bereiken van overeenstemming over die verschillen niet of niet gemakkelijk tot stand kan komen.

Om het proces van coalitievorming vlot te laten verlopen hebben wij de andere drie partijen, AB, LA en VVD uitgenodigd voor een vervolggesprek. Met deze partijen is de mogelijkheid voor het vormen van een coalitie het meest kansrijk. De verschilpunten tussen deze partijen hebben we dinsdagavond 9 maart besproken en er is nagaan of er overeenstemming kan worden bereikt over de verschillende onderwerpen.

Het overleg met de vier overgebleven partijen was constructief en helder. Alle fracties hebben duidelijk uitgesproken wat hun visie is op een aantal mogelijk controversiële onderwerpen. Op de meeste onderwerpen is geen of nauwelijks verschil in opvatting voor de te maken keuzes. Op enkele onderwerpen zijn de standpunten verdeeld, waarbij de VVD-fractie het meest afwijkt.

Alle partijen kunnen een wethouder leveren en geven aan wie dat is. De VVD fractie heeft een kandidaat van buiten de gemeente als potentiële wethouder.

Overwegende dat:

* alle partijen hebben aangegeven dat een brede coalitie wenselijk is de VVD als kleinste fractie (2 raadsleden) is dan minder wenselijk. Mogelijke coalitie met VVD 9 zetels in de raad met LA of AB 10 zetels;

* op een paar voor ons belangrijke onderwerpen de VVD een afwijkend standpunt heeft;

* onze voorkeur uit gaat naar een College met wethouders die de Astense dossiers goed kennen en daardoor snel zijn ingewerkt;
* de VVD bij de verkiezingen fors verloren heeft.

hebben wij de keuze gemaakt de formatie te starten met Leefbaar Asten en Algemeen Belang.

Om snel aan de slag te kunnen en de lopende processen zo weinig mogelijk te vertragen willen wij een kerntakendiscussie voeren nadat de coalitie en het College gevormd zijn.