VVD


Minister De Jager verkoopt âverkiezingsnonsensâ

donderdag 11 maart 2010, door Ton Elias

Volgens VVD-woordvoerder Ton Elias verkoopt minister De Jager "verkiezingsnonsens".

Dat minister De Jager gisteren op een bijeenkomst voor zelfstandig ondernemers (ZZP-ers) met enig aplomb aankondigde dat zij 'onrendabele uren' uit 2009 kunnen meetellen om voor een fiscaal voordeel (de zelfstandigenaftrek) in aanmerking te komen, noemt VVD-Kamerlid Ton Elias âverkiezingsnonsensâ.

VVD-Kamerleden Stef Blok en Ton Elias hebben daarom vandaag Kamervragen gesteld (zie onder) die de loosheid van De Jagers verkiezingsbelofte beogen door te prikken.

Beide VVD-Kamerleden lieten zich hierbij inspireren door enkele ZZP-organisaties, die na De Jagers sigaar uit eigen doos verontwaardigd vaststelden dat de uren voor bijvoorbeeld acquisitie-inspanningen of nascholing altijd al mee konden tellen om tot in totaal 1225 uren per jaar te komen.

Al op 18 december 2007 heeft de VVD een voorstel gedaan om de zelfstandigenaftrek te verbeteren door de zogenaamde glijdende schaal in te voeren. In dit voorstel verzocht de VVD de regering een heldere wettelijke afbakening van het begrip ZZP'er te creëren, waarbij de verschillende ondernemersbegrippen die in het kader van bijvoorbeeld de inkomstenbelasting, btw en basisbedrijvenregister werden gehanteerd, gelijk werden getrokken. Daarbij verzocht de VVD de regering tevens een glijdende schaal te introduceren ter vervanging van het harde urencriterium van 1225 uur.

Vragen van het lid Blok en het lid Elias (beiden VVD) aan de minister van Financiën over het urencriterium voor zelfstandigenaftrek.


1. Bent u bekend met de persberichten âDe Jager steunt ZZP-erâ , waarin de minister aankondigt dat ZZPâers de 'onrendabele uren' kunnen meetellen om voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen? en âMinister De Jager toont minachting voor ZZP'ersâ van de vier ZZP-organisaties van FNV, waarin zij stellen dat deze teruggave niets om het lijf heeft?


2. Zo ja, waarom heeft u uw voorstellen als iets nieuws gepresenteerd? Zo nee, wat is dan de praktische betekenis van het voorstel?

Ton Elias