VVD


VVD wil gelijke rechten voor alle burgers binnen Koninkrijk

woensdag 10 maart 2010, door Johan Remkes

De tekortkomingen in het voorstel tot staatkundige hervormingen voor Bonaire, St. Eustatius en Saba zijn gerepareerd.

Door in te stemmen met de door Remkes en Van Gent ingediende amendementen heeft zij op het punt van burgerlijke vrijheden een aanzienlijke verbetering bewerkstelligd.

De amendementen regelen dat de wetgeving op de BES- eilanden inzake euthanasie en homohuwelijk binnen twee jaar op Nederlandse leest wordt geschoeid. En abortus wetgeving binnen één jaar.

In december 2009 diende Remkes samen met Van Gent al een motie in om het homohuwelijk mogelijk te maken op de BES- eilanden, die met een Kamermeerderheid werd aangenomen.

Remkes diende ook amendementen in om abortus op de eilanden te legaliseren. Daar abortus nu nog strafbaar is, lopen vrouwen op de eilanden groot gevaar bij het ondergaan van een illegale abortus. De wetgeving van de BES-eilanden moet daarom gelijk worden getrokken met de bestaande Nederlandse wetgeving, zodat behandelingen volgens de Wet Afbreking Zwangerschap door een arts in ziekenhuis of kliniek zijn toegestaan.

Hetzelfde geldt voor de euthanasiewetgeving. Remkes: âZodra de BES- eilanden een staatkundig onderdeel zijn van Nederland, geldt wat de VVD betreft op het terrein van de burgerlijke vrijheden ook gelijke behandeling van alle burgers binnen het koninkrijk. Strafbaarstelling van zaken die volgens de Nederlandse wetgeving wel zijn toegestaan, kan dus niet meer aan de orde zijn.â

Johan Remkes