European Parliament

Europees Parlement dringt aan op ambitieuze klimaatovereenkomst

Milieu - 10-03-2010 - 16:45 Beeld van een energiecentrale in Shanghai, China ©BELGA_EPA_QILAI SHEN

Klimaatverandering: op naar stappen vooruit in Mexico

Op dinsdag 9 maart debatteerde het Europees Parlement over de klimaatverandering, na de mislukte klimaattop in Kopenhagen. Eurocommissaris voor klimaat Connie Hedegaard liet de EP-leden weten dat de EU moet streven naar een ambitieuze, maar realistische deal op de volgende klimaattop in het Mexicaanse Cancún in 2010.

Hedegaard werd door de Europese Parlementsleden ondervraagd over de inhoud en de doelstellingen van de meest recente mededeling van de Europese Commissie over de klimaatverandering na Kopenhagen. De mededeling werd dezelfde dag, op 9 maart, gepubliceerd.

Kopenhagen 'erkent' het wetenschappelijke gegeven dat de globale temperatuurstijging niet meer dan 2 graden Celsius moet bedragen, maar er werd geen bindende overeenkomst afgesloten die dit doel middels emissiereducties moet bereiken.

"Kopenhagen stap vooruit"

Volgens Hedegaard was "Kopenhagen een veel kleinere stap dan de EU wilde, maar toch een stap vooruit. De EU moet zich blijven inzetten voor een juridisch bindende overeenkomst. Een definitief akkoord moet waarschijnlijk worden uitgesteld tot volgend jaar. De EU is hiervoor klaar, maar anderen blijkbaar niet".

Volgens Hedegaard moeten de verwachtingen in Cancún waar de volgend VN-klimaattop plaatsvindt daarom niet te hoog zijn, zodat een teleurstelling als die na Kopenhagen voorkomen wordt. Wel gaf ze aan dat er druk op de VS en China moet worden gezet en dat "de focus op de inhoud moet komen te liggen en niet op de vorm".

"Geen tweede Doha"

De Oostenrijker Richard Seeber (EVP) vond dat "een vertrouwenscrisis in Europa bestaat. Er bestaan opiniepeilingen die aangeven dat slechts 30 procent van de Europese burgers van mening is dat CO2 impact heeft op het klimaat".

Volgens de Duitser Jo Leinen van de socialistische S&D-fractie "moeten we een mechanisme ontwikkelen dat de uitwisseling van informatie en standpunten over kwesties van klimaatverandering duidelijk maakt, omdat zowel het Parlement als de Commissie uitgebreide contacten en bijeenkomsten op dit gebied hebben".

Leinen liet eveneens weten "er bang voor te zijn dat de klimaatgesprekken uitmonden in de Doha-handelsbesprekingen, waarbij een overeenkomst steeds uitgesteld wordt".

Op weg naar Cancún

Volgens Chris Davies (ALDE, UK) is de EU afhankelijk van de goodwill van andere partijen, daar het "niet zelf een deal kan maken" tijdens de volgende klimaattop in Mexico of erna. Martin Callanan (ECR, UK) gaf aan dat "het ontbreken van een deal schadelijk kan zijn voor het concurrentievermogen van de Europese economie".

Satu Hassi (De Groenen/EVA, FI) liet weten dat de EU voor een vermindering van 30% aan uitstoot moet gaan voor 2020 in plaats van 20%. Sommige leden van het Europees Parlement zoals Paul Nuttall (EFD, UK) uitten ook hun twijfels over de geldigheid van de bevindingen van het IPCC (International Panel on Climate Change), wier onderzoek ten grondslag ligt aan wereldwijde klimaatmaatregelen.

Hedegaard antwoorde echter dat "het goed is voor de EU om de emissies te verminderen; gunstig voor de samenleving en voor het bedrijfsleven. Dus de EU moet de doelstellingen zo hoog mogelijk plaatsen".