Partij van de Arbeid
Partij van de Arbeid
Den Haag, 11 maart 2010

Tweede Kamer behandelt 'acceptatieplicht' scholen

Meer keuzevrijheid in het onderwijs

De Tweede Kamer heeft besloten om het initiatief-wetsvoorstel "Toelatingsrecht bijzonder onderwijs" (Kamerstuk nr. 30417) van de leden Hamer (PvdA), Van Dijk (SP), Dibi (GL), Van der Ham (D66) en Kraneveldt (PvdA) in behandeling te nemen. Dit wetsvoorstel regelt een uitbreiding van de vrije schoolkeuze van ouders.

Eerste indiener Mariëtte Hamer: "Het wetsvoorstel is nodig omdat kinderen om soms onduidelijke redenen niet tot de school van hun keuze worden toegelaten. Dit wetsvoorstel regelt dat scholen alle leerlingen moeten toelaten als de ouders de grondslag van de school respecteren. Daarmee willen de indieners de vrijheid van ouders versterken, kinderen meer mogelijkheden geven en daar waar het een rol speelt segregatie bestrijden."

Het onderwijs heeft een publieke functie en wordt bekostigd met publiek geld. Openbare scholen mogen kinderen terecht niet weigeren op godsdienstige of levensbeschouwelijke gronden. Het bijzonder onderwijs heeft wel recht om een eigen toelatingsbeleid te formuleren en toe te passen. Het bijzonder onderwijs kan eisen dat de ouders de grondslag van de school niet alleen respecteren, maar ook onderschrijven. Mariëtte Hamer: "Dit wetsvoorstel geeft het openbaar en het bijzonder onderwijs een meer gelijke positie ten aanzien van het toelatingsbeleid, zonder de grenzen van artikel 23 aan te tasten".

In het wetsvoorstel maken de indieners wel een uitzondering voor 'kleine', 'strengere' vormen van bijzonder onderwijs. Wanneer scholen kunnen aantonen dat zij de afgelopen tien jaar een op hun grondslag gebaseerd consistent en consequent toelatingsbeleid hebben gehanteerd, mogen zij vragen van ouders dat zij de grondslag niet alleen respecteren, maar ook onderschrijven. Het moet dan wel gaan om zichtbare specifieke aandacht voor het levensbeschouwelijke karakter, zodanig dat alleen het respecteren daarvan niet voldoende is. Hiermee wordt recht gedaan aan het advies van de Raad van State m.b.t. dit wetsvoorstel.



Partij van de Arbeid