TNS NIPO
Bankspaarregeling onbekend, maar wel bemind

Nederlanders zijn maar weinig bekend met de bankspaarregeling, een extra opbouwmogelijkheid voor een aanvullend pensioen of voor het aflossen van een hypotheek. Slechts vijftien procent van hen noemt de bankspaarregeling spontaan als mogelijkheid. Bij mensen die zich oriënteren op een pensioen of een hypotheek, ligt dat percentage iets hoger (35%). Dit blijkt uit een groot gezamenlijk onderzoek van TNS NIPO en IG&H Consulting & Interim, gehouden onder Nederlanders in het algemeen en een specifieke groep met een bankspaarregeling in het bijzonder.

Opvallend is ook dat Nederlanders die sinds 2008 een bankspaarregeling hebben afgenomen hier zeer tevreden over zijn: gemiddeld beoordelen ze de regeling met een 7,6. Verder valt op dat Nederlandse burgers, ondanks de vertrouwenscrisis tussen burger en financiële adviseur, tevreden zijn over de financieel adviseur die hen adviseerde te gaan banksparen.

Burger heeft sterk behoefte aan persoonlijk advies
Bouwe Kuik, IG&H Consulting & Interim: 'Banken en verzekeraars streven er naar de administratieve kosten via online tools te verlagen, om zo die voordelen door te geven aan de burger. Immers, als de burger minder kosten heeft, dan kan hij meer sparen in de regeling. De burger blijkt op dit moment nog niet open te staan voor online mogelijkheden en heeft nog echt behoefte aan de kostenverhogende adviesuren'.

Adriaan Eecen, TNS NIPO, meent dat de burger het online sluiten niet wil vanwege de volgende vier argumenten:
* de burger is bang om een verkeerde beslissing te nemen, want het gaat om een ingewikkelde zaak;
* de burger heeft behoefte aan direct contact zodat hij zijn vragen kan stellen;
* de burger wil goed worden voorgelicht;
* online afsluiten van dit soort producten lijkt de burger nog steeds niet veilig en betrouwbaar.

Meer tevredenheid over offerte- en adviestraject assurantiekantoor dan van bank
Wanneer de burger wordt gevraagd naar zijn tevredenheid met het adviestraject, blijkt men het meest tevreden te zijn over de advisering door de adviseur van het assurantiekantoor (7,3); de adviseur in dienst van een bank krijgt een iets lager cijfer (7,1).

Het onderzoek toont aan dat de klant tevreden is over de advisering. In de spaarzame gevallen waarin de klant echter ontevreden is over de advisering, is dat vooral vanwege 'ondeskundige adviezen', 'moeizaam persoonlijk contact met adviseur' of 'adviseur deed niet zijn best'.