Ingezonden persbericht

Trendwatcher Adjiedj Bakas hoopt op een nieuwe lente in islamdebat

'Krokussen kunnen ontbozing stimuleren'

Deze maand begint het voorjaar. De eerste krokussen steken de kopjes op. De opmars van de PVV beroert velen. Verschillende kampen wedijveren in het opkloppen van boosheid in deze verkiezingstijd. Hoe terecht en begrijpelijk boosheid over fouten uit het verleden ook is, Nederland is geen land van revoluties maar van revolutionaire momenten. Tien krokustips van trendwatcher van het jaar Adjiedj Bakas voor een nieuwe lente in het islamdebat.

1 Surinamiseer het Nederlandse religieuze landschap

In onze vroegere kolonie Suriname is religieuze tolerantie de norm. De moskee staat naast de synagoge, en de laatste wordt bewaakt door moslimbewakers. Gemengd trouwen komt er vaak voor, en geen imam die afvallige moslims bedreigt. Nu zijn suri-moslims doorgaans van de Ahmadiyya-, alevieten- of soefiparochies, de drie liefste moslimsoorten ter wereld, dus dat helpt. Menig Surinamer heeft anno 2010 enigszins gemengd moslimbloed. Vermengt u, zou ons elfde gebod moeten worden. Er moet op interreligieus gebied meer worden gevreeën en gelachen - dan heb je de moeder aller krokussen te pakken.

2 Omhels de helden van zelfreiniging en nieuw ondernemerschap

Iedere minderheid kan een zelfreinigend vermogen ontwikkelen en eigen etterbakjes aanpakken. Zie de Ghanezen en Chinezen in ons land: ook die hebben 'stouterds', maar die pakken ze zelf aan. Onder poldermoslims begint langzaam het besef door te dringen dat een ruime meerderheid van de inheemse Nederlanders hen niet ziet zitten, niet per se vanwege hun geloof, maar vanwege economische mislukking en overlast. De eerste krokussen zijn er evenwel. Ingenieur Hikmat Mahawat Khan hekelt de vergoelijkende overheid en de misstanden in moslimkring. De Amsterdamse politicus Ahmed Marcouch bekritiseert overlast van Marokkanen. En Aysel Erbudak redde het Slotervaart Ziekenhuis en redt straks wellicht ook de hele vaderlandse gezondheidszorg met Turks ondernemerschap waar menigeen een puntje aan kan zuigen.

3 Neutraliseer de theedrinkende probleem vergoelijkende blanken

Het grote probleem zit niet zozeer bij moslims, als wel bij linkse 50-plusvrouwen die ieder probleem van de gekleurde medemens theedrinkend vergoelijken. Gregorius Nekschot maakte hilarische cartoons van deze aan zelfislamisering en opspelende hormonen lijdende mensensoort, die ook wel in mannelijke vorm voorkomt. Uit machtsposities verwijderen graag en vervangen door zakelijke types.

4 Onderscheid immigranten in drie soorten en behandel ze ernaar

Niet alle zwarten zijn gelijk. Je hebt goudhaantjes (immigranten die meer talent hebben dan menig inheemse rivaal), evenknietjes (immigranten met vergelijkbare talenten als inheemse Nederlanders) en losers (de verliezers van de vooruitgang). De laatste groep is helaas in de meerderheid: het zijn talenten van de toekomst en dat zullen ze altijd blijven. Daar ook maar een cent in investeren, is onzinnig; met weinig ambitie en middeleeuwse opvattingen kan je de 21e eeuw niet in. Ze gaan zich gedragen als de vlieg en de leeuw. De vlieg zoemt hinderlijk rond de kop van de leeuw, die haalt keer op keer uit maar kan de vlieg niet doodslaan, en hij kan niet vliegen dus hij kan de vlieg niet achternazitten. De vlieg kan de leeuw evenwel nooit de beslissende doodsklap toedienen. Zo houden ze elkaar bezig. De 'bontkraagjes' die in Culemborg, Amsterdam en andere oorden zo veel overlast bezorgen, gedragen zich als de vlieg in dit verhaal. Ze weten dat niemand van ze houdt. Met de losers kun je beter geen theedrinken. Het voordeel van de dubbele nationaliteit is dat je er eentje kan laten vallen en hup, wegwezen! Goudhaantjes en evenknietjes moet je evenwel knuffelen. Die kunnen Nederland een Gouden Eeuw II bezorgen.

5 Accepteer de nieuwe demografische werkelijkheden

Massa-immigratie van kansarmen verstoort overal ter wereld samenlevingen. De irritatie in Argentinië en Zuid-Afrika over massa-immigratie van kansarmen is net zo groot als hier. Babyboomers van iedere politieke kleur hebben de afgelopen decennia een rampzalige bevolkingspolitiek gevoerd. Hoe het ook zij: de inheemse bevolking vergrijst en is in baarstaking, de immigranten maken wel baby'tjes en vormen een machtsfactor van belang, nu en straks. Een Europese rechter vonniste dat landen als Nederland minder hoge eisen mogen stellen aan importbruiden. Dat betekent dat de stormvloed aan kansarmen nog verder kan aanzwellen. Dat roept associaties op met Kosovo, tot de jaren '50 een vredige christelijke enclave in christelijk Servië met een bescheiden en vredige islamitische minderheid. Door massa-immigratie en forse geboortecijfers ontstond er binnen enkele decennia een islamitische meerderheid die de macht greep, Kosovo losweekte van Servië en christenen tot tweederangsburgers degradeerde. Delen van Nederland zouden heel wel in nieuwe Kosovo's kunnen veranderen. Krokusjes moet je dus op andere manieren creëren: fluks nieuwe wetgeving ontwerpen om de vloedgolf van losers tegen te houden of anders uit de EU stappen.

6 Thatcheriseer het debat tussen religies en zie grijstinten

Ondanks al het gekrakeel hebben moslims in Nederland een beter bestaan dan christenen in islamitische landen. In geen enkel islamitisch land mag je kerken bouwen, in elk christelijk land mag je moskeeën bouwen. De liefde moet wel van twee kanten komen, en dat gebeurt in de praktijk niet. Daarom stelde Margaret Thatcher indertijd: 'Eerst een kathedraal bouwen in Saoedi-Arabië, dan praten we wel verder.' Bovendien stelde de profeet Mohammed al lang geleden dat moslims die een minderheid in een ander land vormen niet strikt volgens zijn leer hoeven te leven. Wijze man, een probleem is echter dat de meeste poldermoslims de Koran niet kennen. Mijn favoriete moslim Jan Beerenhout: "als je als blanke Nederlander emigreert naar Marokko dan kan je daar ook geen seksshop of een varkensslagerij beginnen. En dat moet je ook niet willen". Migratie betekent een herijking van je identiteit. Erken tegelijkertijd dat de werkelijkheid eerder grijs dan zwart-wit is: zoals islamitische homohaat, terwijl er homoseks onder moslimmannen voorkomt. Er wordt meer toneel gespeeld dan de gemiddelde burger beseft.

7 Onderken: islamdebat versluiert de politieke machtshonger van nieuwe rijken

Zakenbank Merrill Lynch publiceert al jaren het World Wealth Report. Ieder jaar weer leert dit rapport dat de nieuwe rijken wereldwijd, en ook in Nederland, in aantal en qua vermogenspositie groeien. En dat de oude rijken in aantal en qua vermogenspositie afnemen. Net als dat vroeger gebeurde met de bourgeoisie, de steeds rijker wordende handelsklasse, die economisch groeide maar geen politieke macht had. Die zat bij de oude rijken die steeds minder rijk werden, maar wel vasthielden aan de eigen machtspositie. In eerste instantie waren de meeste leden van de bourgeoisie wel tevreden met hun beperkte politieke macht. Maar met het groeien van hun welvaart nam ook hun ambitieniveau toe. Ze wilden naast economische ook politieke macht. Zo begon hun stormloop op het politieke machtsbastion. Het duurde decennia, maar na vele mislukkingen wonnen ze uiteindelijk. Een beperkt deel van de oude rijken koos eieren voor zijn geld en werd deel van de nieuwe politieke macht. Ze hielpen de nieuwe machthebbers met hun kennis en bestuurlijke en politieke ervaring. De bourgeoisie die indertijd de oude rijken verdreef, zit nu al heel lang op het pluche. En net zoals de oude rijken indertijd moeilijk afstand konden of wilden doen van de macht, zo vergaat het de bourgeoisie nu. In de Quote top 500 staan nog maar twee families die in de top 200 van de Gouden Eeuw stonden, de rest bestaat uit nieuwe rijken. De nieuwe rijken bonken al tijden op de poorten van de macht, maar komen er goedschiks niet in. Daarom proberen ze het nu op andere manieren. Met steeds weer nieuwe politieke leiders en bewegingen. De nieuwe rijken kloppen nu overal ter wereld op de poorten van de politieke macht. Overal houden de bestaande machthebbers deze poorten dicht. Wat opmerkelijk is aan de nieuwe rijken, is dat ze veel steun hebben van de onderklasse, waar ze uit voortkomen, en waar ze hun wortels in hebben. Hoewel ze hun weg omhoog bevochten, vergaten ze nooit waar ze vandaan kwamen. In Thailand zie je dan ook dat de nieuwe rijken, gesteund door de arme plattelandsbevolking, nu de macht grijpen met Thaksim is leider, en dat de oude elite dat probeert te beletten - met grote sociale onrust tot gevolg in dit vroeger zo rustige, stabiele en rijke land. In Venezuela gebeurde hetzelfde met Chavez. In Suriname met Bouterse. In Italië met Berlusconi. In Nederland met Fortuyn, die de steun had van nieuwe rijken en grote delen van de onderklasse. De islam is slechts een van hun thema's, het echte thema is hun wens tot machtsdeling. Deel die macht met ze, het zorgt voor een goede overgang naar de volgende toekomstfase.

8 Neem PVV'ers serieus, ze hebben meer en bredere aanhang dan het lijkt

Niet alleen de boze blanke onderklasse, maar steeds meer hoogopgeleiden 'verwildersen'. Dat is wel verklaarbaar. Het zijn vrouwen uit verschillende sociale klassen die op straat door 'bontkraagjes' voor 'hoerrr...' worden uitgescholden. Het Centraal Planbureau (CPB) en later Elsevier rekenden uit dat de massa-immigratie schrikbarend veel geld heeft gekost en economisch weinig goeds heeft opgeleverd. Zolang de Groningers ons in hun goedertierenheid hun aardgasbaten schonken, kon dat er wel af. De tijden van makkelijke rijkdom zijn echter voorbij. De aardgasbaten verminderen. De vergrijzing en ontgroening onder de inheemse bevolking zetten de komende jaren door. De 25 procent slimste Chinezen vormen een even groot aantal mensen als alle inboorlingen van West-Europa bij elkaar en ze hebben honger. Hun groeiende macht en ambitie worden nu ook hier voelbaar. Daar valt niet meer tegenop te concurreren na decennia van verwaarlozing van onderwijs, talentmanagement en technologie. Ook hoogopgeleiden beginnen nu te beseffen dat de nihilistische politiek van de laatste decennia zijn prijs kent. En dat hun kinderen die gaan betalen. Ook zij worden boos en zijn niet te ontbozen met nietszeggende beloften.

9 Erkennen dat we een ambtenarendemocratie zijn

De negentien ambtelijke heroverwegingswerkgroepen komen binnenkort met ingrijpende bezuinigingen die hoe dan ook uitgevoerd moeten worden: feitelijk schrijven ze het financieel regeerakkoord voor de komende twintig jaar. Begin jaren '80 gebeurde hetzelfde: Lubbers liet toen ambtelijke werkgroepen het financieel regeerakkoord voor de erop volgende twintig jaar schrijven. Alle kabinetten sindsdien, ongeacht hun politieke samenstelling, voerden dit braaf uit. Nederland is een ambtenarendemocratie. Ongeacht de samenstelling van het komende kabinet, zet de trend van kabinetten die (een stuk) korter regeren dan de afgesproken vier jaar door in ons land. We gaan naar een italianisering van de politiek.

10 Kies voor de saladesamenleving

Van oudsher proberen Nederlanders liever in te schikken en langs elkaar heen te leven dan een (burger)oorlog te beginnen. Oorlogen zijn duur, dus je kunt er maar beter niet aan beginnen. Schipperen en polderen is veel voordeliger. In Scandinavië zie je iets vergelijkbaars gebeuren, wat leidt tot minderheidskabinetten die gesteund worden door Wilders-achtige partijen en die niet heel verschillend besturen dan anders. Tegelijkertijd laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien dat de binnenlandse migraties leiden tot het einde van het baksteensocialisme dat sinds de jaren '40 predikt dat we gemengd moeten wonen en dan van elkaar gaan houden. Maar een arme Marokkaan die naast een rijk blank homostel woont, gaat echt niet meer van ze houden - zijn jaloezie en frustratie worden alleen maar aangewakkerd. De nieuwe tribalisering is ingezet: mensen van een stam of leefstijlgroep wonen het liefst bij elkaar, winkelen in dezelfde winkels, sturen hun kinderen naar dezelfde scholen en trouwen het liefste met elkaar. Deze tribalisering zet door en leidt tot stadstaten en het feitelijke uiteenvallen van Nederland in een saladesamenleving. In een salade heeft ieder ingrediënt zijn eigen smaak, het enige gemeenschappelijke is de saus. Zo krijgen we kinderrijke en kindvrije regio's, seniorenregio's en libertijnse regio's. Vermijding is het recept voor een gelukkiger toekomst.

Tot slot

De onvrede in de samenleving over de op massa-immigratie van kansarmen gebaseerde bevolkingspolitiek van de afgelopen decennia is niet nieuw. In de jaren '90 ventileerden de kiezers via Frits Bolkestein hun onvrede over dit thema, in de jaren '0 via Pim Fortuyn, in de jaren '10 via Geert Wilders en in de jaren '20 komt er wel weer een opvolger. De geschiedenis leert dat politieke machtswisselingen zelden voorkomen in tijden van economische tegenspoed. Tijdens economische recessies en depressies kiezen mensen vaker voor stabiliteit en de gevestigde orde. Maar als het economisch goed gaat, wil de behoefte aan verandering nog wel eens toeslaan. Zo kon Pim Fortuyn in de nadagen van Paars II, de meest welvarende periode uit onze recente geschiedenis, uit het niets opkomen. We maken nu een economische depressie mee, dus uiteindelijk zal het politieke midden zich weer herstellen na een roerige overgangsperiode, en zullen de flanken van links en rechts die het politieke midden de afgelopen jaren de stuipen op het lijf joegen minder sterk worden en minder van de macht van het centrum afknabbelen dan ze de afgelopen jaren deden. Centrumpartijen nemen issues van de flanken over en kapselen ze zo deels in. Het beste wat nu kan gebeuren, is dat politici zichzelf opnieuw uitvinden en met een positieve toekomstvisie komen. Niet hakketakken en ruziemaken, daar worden de mensen zo moe van. Maar positief een nieuw toekomstbeeld ontwikkelen en dat via politieke marketing aan de man brengen, al dan niet via een minderheidskabinet naar Deens model. De toekomst is nu!

Adjiedj Bakas schreef verschillende bestsellers over de toekomst, die onder andere in Nederland, de VS, China, Brazilië en Engeland verschijnen. Zijn nieuwste boek is getiteld 'De Toekomst van de Liefde'. Bakas werd uitgeroepen tot trendwatcher van het jaar 2009 en tot zwarte ondernemer van het jaar 2008. Vakblad 'Management Team' riep hem onlangs uit tot een van de 25 creatiefste Nederlanders en innovatieblad 'Sprout' riep hem uit tot een van de 50 invloedrijkste Nederlanders onder de 50 jaar. Het NIMA, de branchevereniging van marketeers, heeft hem uitgeroepen tot de invloedrijkste trendwatcher onder de vaderlandse marketeers. Van zijn boeken zijn al meer dan 500.000 exemplaren verkocht. www.bakas.nl



Ingezonden persbericht