Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op Kamervragen over de Groene Draeck

Kamerstuk | 11-03-2010

Minister-president Balkenende heeft vragen beantwoord van Tweede Kamerlid Van Raak (SP) over de kosten voor het onderhoud voor het jacht de Groene Draeck

Graag bied ik u hierbij aan, mede namens de minister van Defensie, de antwoorden op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Raak (SP) over de kosten voor het onderhoud van het jacht de Groene Draeck.

De vragen werden mij op 19 februari toegezonden onder nummer 2010Z03466.

DE MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende


---

Vraag 1

Hoe hebt u de kosten voor het onderhoud van het jacht de Groene Draeck van de Koningin berekend? Hoe hebt u de kosten voor de restauratie van dit schip berekend? Welke onafhankelijke experts hebt u hiervoor geraadpleegd?

Vraag 2

Deelt u de opvatting van een aantal experts dat deze kosten veel te hoog zijn ingeschat? 1) Zo nee, waarom niet?

Antwoord 1 en 2

In 2008 is aan de hand van een benchmark van het onderhoud van soortgelijke schepen in de private sector een standaard onderhoudslijst opgesteld. Deze lijst omvat de standaard onderhoudsposten en een voorziening voor incidenteel onderhoud tijdens het vaarseizoen. Aanvullend onderhoud, modificaties en groot onderhoud zijn niet in deze lijst opgenomen. De kosten voor het onderhoud op de standaard onderhoudslijst bedragen EUR 47.000 (prijspeil 2009). Tijdens het onderhoud in de winter van 2008 - 2009 kwam aan het licht dat bepaalde delen van het schip in slechte staat verkeren. Ten behoeve van een berekening van de kosten van de restauratie van De Groene Draeck is vervolgens een eerste onderzoek verricht. Omdat bepaalde delen van het schip zonder destructief onderzoek niet toegankelijk zijn, is een schatting gemaakt van de werkzaamheden die zouden moeten worden uitgevoerd. Omdat het schip sinds 1957 geen groot onderhoud heeft gehad is hierbij het slechtst denkbare scenario het uitgangspunt. Bij demontage van het schip bij de aanvang van het onderhoud zal de staat van het casco duidelijk worden en zullen de kosten voor de restauratie worden berekend door deskundigen van het Marinebedrijf van Defensie. Zoals in de begroting van de Koning 2010 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2009-2010, 31.123 I, nr. 2, blz. 8) is opgenomen, worden deze kosten geraamd op EUR 326.000, 50%-50% verdeeld over de begrotingen 2010 en 2011. Overigens is het streven het schip tegen zo laag mogelijke kosten in de originele staat te houden.

Vraag 3

Hoe komt het dat de begrote kosten van het jacht de Groene Draeck soms veel hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten? 2)

Antwoord 3

De in 2008 uitgevoerde benchmark heeft geleid tot een standaard onderhoudslijst voor het jaarlijks onderhoud. Toen de begroting voor 2008 in 2007 werd opgesteld bestond de standaard onderhoudslijst nog niet. Bij het toekomstige onderhoud zal de standaard onderhoudslijst het uitgangspunt vormen.

Vraag 4

Hoe verhouden de restauratiekosten voor de Groene Draeck zich tot de waarde van het schip?

Antwoord 4

Het schip is een geschenk van de Nederlandse bevolking aan de eigenaresse, Hare Majesteit de Koningin. Daarnaast is het schip cultureel erfgoed. Hierdoor is een bepaling van de dagwaarde niet aan de orde.

Vraag 5

Bent u bereid een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de kosten voor de restauratie en het onderhoud van het jacht de Groene Draeck? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 5

Zie het antwoord op de vragen 1 en 2.


1) Algemeen Dagblad, 16 februari 2010: "Verbijstering om torenhoge kosten privéjacht Beatrix"

2) zie noot 1