Ingezonden persbericht

Junior Inktspotprijs 2009

Paul Kusters wint Junior Inktspotprijs 2009

Vandaag maakten twee leden van de jongerenjury de winnaar van de Junior Inktspotprijs 2009 bekend. De prijs ging naar tekenaar Paul Kusters voor zijn tekening van Toos & Henk: 'Namen en adressen pedo's online'. De tekening werd gepubliceerd in diverse GPD-bladen op 9 februari 2009. Andere kanshebbers waren Fokke & Sukke en Hajo (Hajo de Reijger). De twee juryleden, zelf afkomstig van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar, vertegenwoordigden ruim 800 leerlingen van verschillende middelbare scholen uit Nederland.

De te beoordelen tekeningen maken deel uit van de tentoonstelling Politiek in Prent 2009, waaraan dit jaar 27 tekenaars van verschillende Nederlandse dagbladen en tijdschriften deelnemen. De expositie is van 12 maart tot en met 2 mei 2010 te zien in het Persmuseum.

Verreweg de meeste stemmen gingen naar de tekening van Kusters. De scholieren vinden het onderwerp van de tekening, zo blijkt uit de toon van hun beoordelingen, een schokkende situatie. 'Het is precies wat er kan gaan gebeuren als gegevens van deze personen online worden gezet', concludeerde een leerling. En iemand anders schreef: 'Natuurlijk is dit het ergste scenario wat je kunt bedenken maar het zal toch maar gebeuren!'. Volgens de leerlingen zorgt de tekening voor bewustwording en zet aan tot nadenken over de privacyschending en de mogelijke gevolgen.

De jury bestond uit leerlingen van de volgende scholen:

Murmellius Gymnasium (Alkmaar), Dr. Nassau College (Beilen), IVKO College (Amsterdam), Gerrit van der Veen College (Amsterdam), St. Vituscollege (Bussum), Het Amsterdams Lyceum (Amsterdam), Schaersvoorde College (Aalten), Stedelijk Gymnasium (Leiden), Hermann Wesselink College (Amstelveen), OSG De Meergronden (Almere), Da Vinci College (Leiden).

De samenwerkende organisaties, het Persmuseum en Stichting Pers & Prent, willen met dit educatieve project jongeren stimuleren om politieke tekeningen als volwaardige nieuwsbron te zien en te gebruiken.

Webexpositie: www.persmuseum.nl/pip2009