Provincie Groningen

Onderhoud ophaalbrug Garnwerd, provincie Groningen

Grote onderhoudsbeurt voor ophaalbrug Garnwerd in maart 2010

Om roesten tegen te gaan en de brug in een goede conditie te houden krijgt de ophaalbrug bij Garnwerd (over het Reitdiep) dit jaar een grote onderhoudsbeurt. Bovendien verplaatsen we de schakelkast van het oude, glazen brugbedieningsgebouwtje naar een speciaal daarvoor gebouwde betonnen kelder naast de brug. Dit doen we om de veiligheid voor onze monteurs te vergroten.

Wat is de situatie?

Een stalen ophaalbrug zoals die bij Garnwerd wordt elke tien jaar behandeld met een speciale verf (conserveringsmiddel). Dit vertraagt het roestproces, maar kan het niet volledig tot stilstand brengen. Daarom krijgen dit soort bruggen eens in de veertig jaar tijdens een grote onderhoudsbeurt een speciale behandeling. De brug bij Garnwerd is dit jaar aan de beurt. In het oude brugbedieningsgebouwtje naast de brug bevindt zich op dit moment de - op afstand bediende - elektrische installatie die de elektromotoren aandrijft. Het gebouwtje is te krap voor de onderhoudsmonteurs. De elektromotoren staan buiten, in weer en wind.

Ophaalbrug Garnwerd
De ophaalbrug bij Garnwerd krijgt een grote onderhoudsbeurt

Wat gaat er gebeuren?

We demonteren de gehele bovenbouw van de brug (inclusief val, hameipoort, balans, wegdek, brugleuning en elektrische installatie) met behulp van een kraanwagen. Alle stalen delen worden naar verschillende bedrijven afgevoerd. Daar worden ze gestraald en met een conserveringsmiddel behandeld. We vervangen de elektrische installatie voor een deel en verplaatsen deze vervolgens in z'n geheel naar de eerder gebouwde kelder naast de brug. De elektromotoren krijgen een kap.

Planning van de werkzaamheden

We willen vóór de start van het recreatieve vaarseizoen op 1 april klaar zijn. Daarom vinden de werkzaamheden vinden plaats tussen week 9 en week 12 van 2010.

* In week 9 wordt tussen 1 en 4 maart de demontage van de brug voorbereid, wat tot klein oponthoud voor het wegverkeer kan leiden. Vanaf 4 maart wordt brug gedemonteerd.
* In week 10 wordt op 8 maart de bovenbouw van de brug losgekoppeld. Tussen 8 en 19 maart is er geen brug, maar voor fietsers en voetgangers wordt een beweegbare noodbrug geïnstalleerd. Overig wegverkeer moet omrijden. De scheepvaart ondervindt in deze periode geen hinder.

* In week 12 wordt op 23 maart de gerenoveerde brug opnieuw geplaatst. Tussen 23 en 26 maart wordt de brug afgemonteerd en in bedrijf gesteld.

Stremmingen voor het verkeer


* Het wegverkeer: tussen 4 en 26 maart 2010
* De scheepvaart: op 8 maart en tussen 19 en 26 maart 2010
* Fietsers en voetgangers: geen stremming