Ingezonden persbericht


Persbericht

NNO speelt Bruckners meesterwerk in combinatie met nieuw pianowerk

Groningen, 1 maart 2010 - Op 11 en 12 maart 2010 speelt Ralph van Raat de wereldpremière van Anthony Fiumara's pianoconcert Aerial voor piano en orkest bij het NNO. Fiumara componeerde dit werk in opdracht van het NNO en het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ . Na de pauze staat Bruckners meesterwerk, de Vijfde symfonie op het programma. De concerten worden uitgevoerd op 11 maart in Drachten en op 12 maart in Groningen. Het NNO staat tijdens deze concertserie onder leiding van dirigent Stefan Vladar.

Programma
Aerial voor piano en orkest: zo heet het nieuwe pianoconcert dat de Nederlandse componist Anthony Fiumara voor het Noord Nederlands Orkest en pianist Ralph van Raat schreef. Fiumara zegt zelf over dit werk: "Aerial is niet echt een 'concert' geworden, in de zin dat de piano en het orkest hier niet tegenover elkaar staan om met elkaar te wedijveren (de eigenlijke betekenis van het woord 'concertare'). Het is eerder zo dat ze elkaar aanvullen en versterken. Daar houd ik van." "Het bijvoeglijk naamwoord Aerial betekent letterlijk '(in of vanuit de) lucht', in samenstellingen zoals 'aerial photography' (luchtfotografie) of 'aerial roots' (luchtwortels). De lucht uit de titel staat bij mij voor het gewichtloze, voor het loskomen van de grond, voor het onbelemmerde uitzicht op de horizon." Piano en orkest stuwen elkaar steeds verder omhoog om in een innige verstrengeling naar het witte licht in de hemel te zweven.

Een wellicht wat andere betekenis heeft 'hemel' voor de devote katholiek Anton Bruckner gehad, de laatromanticus die wel wordt aangeduid als de 'symfonicus Gods'. Zijn monumentale symfonieën zijn doordrenkt met zijn geloof. Ware kathedralen zijn het; kolossaal en vol grandeur. In deze Vijfde symfonie haalt Bruckner alles uit de grote orkestbezetting wat erin zit. De Vijfde symfonie vertegenwoordigt in menig opzicht een unieke plaats binnen het oeuvre van de Oostenrijkse componist Anton Bruckner. In de eerste plaats vormt dit werk in de reeks van negen officieel genummerde symfonieën. Voorts is het religieuze karakter waarvan deze symfonie doordesemd is, heel opvallend. Vooral de koperblazers kunnen hun hart ophalen. Een adembenemend klankmonument.

CONCERTEN

Do 11 maart | Drachten | De Lawei | 20.00 uur *

Kaartverkoop en informatie: www.lawei.nl | (0512 ) 33 50 50

Vr 12 maart | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur *

Kaartverkoop en -informatie: www.de-oosterpoort.nl | (050) 36 8 03 68


* gratis lezing één uur voor aanvang concert; in De Oosterpoort om 19.00 uur.

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

Ralph van Raat - piano

Ralph van Raat studeerde na het behalen van het International Baccalaureate-diploma piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ton Hartsuiker en Willem Brons en Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de conservatoriumstudie, die hij in 2002 Cum Laude afsloot, werd Ralph van Raat toegelaten tot 'De Voorziening voor Excellerende Musici'. Van Raat studeerde in het kader van zijn pianostudie bij Claude Helffer in Parijs, Ursula Oppens in Chicago (Northwestern University) en bij Pierre-Laurent Aimard in Köln (Musikhochschule Köln). Bovendien volgde hij vele masterclasses in binnen- en buitenland, een aantal daarvan mogelijk gemaakt door een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ralph van Raat behaalde vele prijzen bij diverse concoursen: hij ontving onder meer de (Philip Morris) Kunstprijs 2003; de Elisabeth Everts Prijs (2004) en de Borletti-Buitoni Fellowship 2005. Daarnaast geeft Van Raat solorecitals in Europa, het Midden-Oosten, Azië en de Verenigde Staten en hij speelde als solist met diverse ensembles en nationale nen internationale orkesten, waaronder het Nieuw Ensemble, het Radio Symfonie Orkest van Frankfurt, het Nederlands Radio Symfonie Orkest, het Radio Kamer Orkest en de London Sinfonietta. Ralph van Raat werkt regelmatig met componisten en een aantal van hen heeft composities aan hem opgedragen. Sinds 2003 is Ralph Steinway Artist.

{Noot voor de redactie,