Ingezonden persbericht


--- P E R S B E R I C H T ---

Grootste vitrine van Nederland
de lucht in gehesen

Op donderdag 11 maart zal de eerste van drie bijna 20 meter lange loopbruggen tussen twee museumvilla's van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam gehesen worden. De loopbruggen maken onderdeel uit van de grootscheepse renovatie van het museum dat in juni weer open zal gaan. Met een uiteindelijke inhoud van zo'n 9.000 objecten zijn de bruggen met recht de grootste vitrines van Nederland te noemen.

In het Nationaal Glasmuseum wordt hard gewerkt aan de heropening in juni. Het museum is dan één van de grootste musea op het gebied van designglas in Europa. Bijna negen jaar geleden zette het bestuur van het Nationaaal Glasmuseum Leerdam de eerste stappen in een ambitieus vernieuwingsproces. Dat proces heeft niet alleen geleid tot een aantal opmerkelijke successen maar heeft ook een complete inhoudelijke heroriëntatie tot gevolg gehad. Ook komt nu zicht op realisatie van de laatste grote ambitie uit het beleidsplan van 2001 en dat is de renovatie van het historische museumpand.

Het museum is al sinds de oprichting in 1953 gevestigd aan de Lingedijk in het woonhuis van P.M. Cochius, de beroemde directeur die de Leerdamse glasfabriek aan het begin van de 20e eeuw internationale bekendheid gaf. In het najaar van 2007 werd het museum gesloten voor een grootscheepse renovatie toen ook het naburige pand aangekocht werd, dankzij financiële steun van Woningbouwcorporatie CWL en de Gemeente Leerdam. De nieuw verworven villa werd ook ooit gebouwd in opdracht van de glasfabriek, als onderkomen voor de technisch directeur.

Architect Peter van Assche van het Amsterdamse Bureau SLA werkte de plannen uit tot een prachtig renovatie- en uitbreidingsplan dat beide panden in hun historische waarde laat. Zonder drastisch in te grijpen in de structuur en de bouw van de villa's, wordt het vloeroppervlak van het museum voor het publiek verdrievoudigd dankzij de vitrinebruggen die de panden moeten gaan verbinden. De loopbruggen zullen niet alleen dienst doen als verbinding tussen de twee villa's maar zullen ook de gehele collectie van het Nationaal Glasmuseum herbergen. Hiermee is het Glasmuseum tevens het eerste Nederlandse museum, dat de hele collectie beschikbaar stelt voor het publiek.

Op donderdag 11 maart in de vroege ochtenduren is het zo ver. De Leerdamse Lingedijk wordt afgezet en met twee grote kranen wordt de eerste van drie spectaculaire loopbruggen tussen de oude museumvilla's gehesen.

--- E I N D E B E R I C H T ---



Ingezonden persbericht