Test gratis je nierwerking in de Kliniek Sint-Jan

08/03/2010 18:01

EVERAETS & CO

Brussel - Op donderdag 11 maart 2010 is het Wereldnierdag. Wereldwijd lijdt ongeveer 1 persoon op 10 aan een chronische nierziekte zonder het te beseffen. Vooral mensen met een hoge bloeddruk en diabetici hebben een sterk verhoogd risico op nierproblemen. Een vroegtijdige screening en behandeling kunnen nochtans erger voorkomen.

In de Brusselse Kliniek Sint-Jan kan je op donderdag 11 maart doorlopend van 10u30 tot 16u30 gratis de werking van je nieren laten checken. In de inkomhall van de kliniek (Site Kruidtuin - Kruidtuinlaan 32 - 1000 Brussel) staat een team nierspecialisten en verpleegkundigen klaar. Wie zich aanbiedt, wordt via een vragenlijst op zijn risicoprofiel gecheckt. Patiënten met een positieve score worden voor een gratis urine- en bloedonderzoek naar het labo doorgestuurd.

Een chronische nierziekte is een sluipend gevaar. Zelfs in een vergevorderd stadium hebben patiënten meestal slechts vage lichamelijke klachten. Toch kan een nieraandoening die niet behandeld wordt op termijn voor ernstige, medische complicaties zorgen, waarschuwt Dr. Axel Derwa, diensthoofd nierziekten van de Kliniek Sint-Jan.

Wanneer de nierfunctie minder dan 10% bedraagt, moet de werking van de nier kunstmatig worden overgenomen door een niervervangende therapie zoals dialyse of niertransplantatie. Risicogroepen voor chronisch nierlijden zijn diabetici, mensen met een verhoogde bloeddruk (hypertensie), met hart- en vaatziekten, met nierstenen of met blaas- en prostaatproblemen. Ook wie ouder is dan 60 jaar loopt meer kans om nierproblemen te ontwikkelen.

- EINDE PERSBERICHT -

Over de Kliniek Sint-Jan

De Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel, biedt met haar hooggespecialiseerde team van 1.100 medewerkers een kwalitatief en uitgebreid verzorgingspakket aan. Het gaat om een totaalzorg gebaseerd op de erkenning van de lichamelijke, emotionele en sociale noden van de patiënt. Respect voor de veelheid aan culturen, overtuigingen en religies staat daarbij centraal. De Kliniek Sint-Jan bestaat sinds 1211 en kan buigen op acht eeuwen ziekenhuistraditie.

Perscontact:

Isabelle de Meyere, communicatieverantwoordelijke, 02 221 90 54 - 0486 34 59 31 - idemeyere@klstjan.be

Axel Derwa, diensthoofd nierziekten, 02 221 99 06 - aderwa@klstjan.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel