Raad van State


donderdag 11 maart 2010
Zitting over de grotendeelse goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Vincent van Goghweg' van de gemeente Zaanstad. Het plan maakt onder meer woningbouw mogelijk op het Voorslagterrein. Het gaat om 82 woningen. De bewonersvereniging 'Schildersbuurt, Waddenbuurt en Koog- en Bloemwijk' en een omwonende komen tegen de goedkeuring in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonende vreest voor verlies aan privacy, zicht en woongenot en voor verkeersoverlast. De vereniging vindt dat in het bestemmingsplan ook de woningbouwplannen op andere locaties in de gemeente hadden moeten worden meegenomen. Volgens het provinciebestuur zijn die plannen echter nog niet in een vergevorderd stadium. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad heeft verleend voor de bouw van de 82 woningen. De vereniging en de omwonenden komen tegen deze vergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200904449/1)
(Deze zaak is alsnog op 9 maart 2010 ingetrokken) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Utrecht om een bouwvergunning te verlenen aan een autodemontagebedrijf. Het bedrijf is gevestigd aan de Verlengde Vleutenseweg. Het bedrijf wil daar graag een overkapping voor een tankinstallatie bouwen en een opslagbunker. De zitting gaat ook over de dwangsommen die het gemeentebestuur heeft opgelegd aan het bedrijf. Het gemeentebestuur wil dat het bedrijf een woonwagen van het perceel verwijdert. Ook moet het bedrijf een verbouwde loods terugbrengen in de oorspronkelijke staat en moet het zeven zeecontainers van het perceel weghalen. Het bedrijf is het niet eens met deze beslissingen van het gemeentebestuur en ging daartegen eerder in beroep bij de rechtbank in Utrecht. Die stelde het bedrijf in februari 2010 gedeeltelijk in het gelijk. Het bedrijf is het niet eens met deze uitspraak en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van het hoger beroep verzoekt hij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201002001/2)
11.00 uur
Zitting over de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend aan ENCI voor het ontgronden van percelen in en om de Sint-Pietersberg. Met de vergunning kan ENCI doorgaan met het winnen van kalksteen. De stichting ENCI STOP, de vereniging Natuurmonumenten en de stichting Milieufederatie Limburg verzetten zich tegen de vergunning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat er al een strook van 70 meter wordt afgegraven vóórdat er overeenstemming is over de uiteindelijke inrichting van het gebied na de ontgronding. Deze 70-meterzone ligt in het westen van de groeve en is belangrijk voor de bescherming van de grondwaterhuishouding in de groeve en het Jekerdal. Verder zijn zij het niet eens met een voorschrift in de vergunning. Volgens dit voorschrift mag ENCI tot tien meter bij de zogenoemde Oehoe-klif kalksteen winnen. Dit is een veel te korte afstand, aldus de stichtingen en de vereniging. Ook ENCI komt tegen de vergunning in beroep. Volgens haar in de vergunning moeten worden bepaald dat tot 1 januari 2020 mag worden ontgrond in plaats van tot 1 januari 2015. De zitting gaat ook over de vergunning die het provinciebestuur heeft verleend voor het onttrekken van grondwater bij het winnen van kalksteen uit de Sint-Pietersberg. Het gaat om maximaal 1,59 miljoen m3 grondwater per jaar. ENCI STOP komt ook tegen deze vergunning in beroep. Volgens haar had het provinciebestuur deze vergunning niet mogen verlenen, omdat binnen die 70-meterzone water wordt onttrokken. (zaaknummers 200903259/1 en 200903312/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gaasterlân-Sleat heeft verleend voor leef- en leerplek Wyldemerk aan de Wyldemerkwei in Harich. Het gaat om de tijdelijke huisvesting van een campus voor jongeren met leerproblemen. Zij blijven een aantal maanden of langer op de campus. Het gemeentebestuur heeft een tijdelijke vergunning verleend, omdat de rijksoverheid het project ook maar tijdelijk financiert. De vereniging in oprichting Campus Nee vreest toch dat de campus definitief zal blijven. Ook vrezen zij voor overlast en onveilige situaties door rondhangende jongeren in het dorp. De rechtbank in Leeuwarden heeft in juni 2009 een eerder beroep van 'Campus Nee' ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt de vereniging in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905154/1) Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft verleend aan Aardwarmte Den Haag voor een warmtecentrale aan de Zuidwoldestraat in Den Haag. De centrale met een ketel van 25 MW zal worden gebruikt voor het stadsverwarmingsnet van de gemeente. Aardwarmte is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Den Haag, de energiebedrijven E.On Benelux en Eneco en een aantal woningcorporaties. De vereniging van eigenaren Florence Nightingale Park komt tegen de vergunning in beroep. Zij vreest dat de centrale zal worden uitgebreid met nog een ketel van 25 MW. Ook is zij bang voor luchtverontreiniging in de directe omgeving van de centrale. Ten slotte is zij het niet eens met de locatie die gekozen is voor de centrale. (zaaknummer 200907558/1)