Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Verblijfsontzegging voor overlastveroorzakers in Doorn

Burgemeester Frits Naafs heeft voor een periode van een jaar de omgeving van het Raadhuisplein in Doorn aangewezen als gebied waarbinnen een verblijfsontzegging kan worden opgelegd. Hierover is afstemming bereikt met politie en Openbaar Ministerie.

De verblijfsontzetting geldt voor het volgende gebied:

Dorpsstraat (vanaf Gezichtslaan tot kruising N227) Korte Molenweg
Molenweg (vanaf punt Korte Molenweg t/m Raadhuisplein) Dorpsstraat (Thorheimpassage tot aan Kampweg)

Met de aanwijzing van het gebied kan de burgemeester een verblijfsontzegging opleggen aan personen die zich schuldig maken aan overlast en vernielingen. Een verblijfsontzegging houdt in dat personen na een strafbaar feit voor enige tijd niet meer in het gebied mogen komen. De termijn kan oplopen tot drie maanden en verlenging is mogelijk. Overtreding van een verblijfsontzegging wordt gezien als misdrijf en wordt gestraft met een boete van maximaal EUR 3.350,- of een gevangenisstraf van maximaal drie maanden.

De burgemeester heeft tot deze maatregel besloten vanwege aanhoudende overlast in het centrum van Doorn. ,,Ik heb er geen moeite mee als jongeren elkaar willen ontmoeten. Als men zich gedraagt, is er niets aan de hand; ook niet in het aangewezen gebied. Maar als grenzen worden overschreden volgt handhaving. Dit is in gesprekken met de jongeren ook duidelijk gecommuniceerd."