Prestaties Nederlandse werknemer ondanks crisis op peil

11/03/2010 08:37

LifeGuard B.V.

Ondanks de crisis blijven zowel het werkvermogen als de productiviteit van werknemers op peil. Dit blijkt uit de Lifeguard BedrijfsGezondheidsIndex 2009 (BGI). Het onderzoek is afgenomen onder ruim 15.000 werknemers binnen 71 organisaties uit verschillende sectoren. De BGI is ten opzichte van 2008 wel licht gedaald (van 7,2 naar 7,0). Folef Bredt: "Sinds de zomer van 2008 stabiliseert de ontwikkeling van het nationaal gemiddelde, dat tot die tijd ruim met een half punt was gestegen sinds de introductie van de BGI in 2003. Hoe het precies komt dat de BGI score ondanks het huidige economische klimaat nauwelijks daalt is vooralsnog onbekend. Mogelijk spelen 'harder werken door de crisis' en de invoering van het 'nieuwe werken' hierbij een rol."

Relevantie anno 2010

De laatste jaren staat de inzetbaarheid van medewerkers hoog op de politieke agenda. Al in 2006 adviseerde de Europese Commissie het Nederlandse Kabinet om de arbeidsparticipatie te vergroten. Inmiddels wordt er op dit punt vooruitgang geboekt. De consequentie is dat werkgevers al op korte termijn meer - voorlopig dure - oudere werknemers in dienst hebben. Hierdoor zal het accent van het beleid van de overheid en de aandacht van organisaties zelf moeten verschuiven van arbeidsparticipatie naar de productiviteit en mobiliteit, vooral van werknemers die aangezet wordt tot langer doorwerken.

Elk jaar belicht Lifeguard een actueel thema binnen de BGI. Dit jaar is gekozen om, naar aanleiding van bovenstaande visie op arbeidsparticipatie en het huidige economische klimaat, speciale aandacht te besteden aan de productiviteit, in het bijzonder van 50-plussers voor wie het langer doorwerken het snelst nadert.

De Lifeguard BedrijfsGezondheidsIndex (BGI)

Het doel van de BGI is om inzicht te krijgen in de gezondheid, inzetbaarheid en productiviteit van de Nederlandse beroepsbevolking. Gezondheid wordt binnen de BGI opgevat als een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden. Verder worden ook belangrijke determinanten van gezondheid, werkvermogen en productiviteit meegenomen zoals leefstijl en gedrag (o.a. bewegen, voeding en omgaan met stress) en werkbeleving (o.a. leiderschap, motivatie, werkdruk, leermogelijkheden en zelfstandigheid in het werk). De BGI beschouwt het individu en zijn context. Bij werknemers maakt de werkomgeving daar vanzelfsprekend een groot deel van uit.

Uitkomst over 2009

De score van de BGI ligt tussen de 1-10, waarbij 1 zorgwekkend is en 10 uitstekend.

De BGI voor 2009 is een 7.0.





http://www.lifeguard.nl