Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 11 maart 2010

Zaal 19

De Collectie Dommering in het Gemeentemuseum

Vanaf nu in het Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum hecht al sinds jaar en dag aan een goed en intensief contact met excellente verzamelaars van moderne en hedendaagse kunst. Waar mogelijk werkt het museum intensief samen, in de vorm van bruiklenen maar ook in meer structurele projecten, zoals de afgelopen jaren in het Tritonkabinet, waar de Triton Foundation en het Gemeentemuseum onderdelen uit de verzamelingen samenbrachten. Deze samenwerking krijgt vanaf nu een nieuwe impuls in Zaal 19. Voor een periode van drie jaar programmeert het museum in deze zaal video- en filmkunst uit de wereldberoemde Collectie Dommering.

De Collectie Dommering is in de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot een van de toonaangevende collecties video- en filmkunst in Nederland. Loes en Egbert Dommering raakten geïnteresseerd in het werk van belangrijke ionge kunstenaars als Guido van der Werve (Papendrecht 1977), Anri Sala (Tirana, Albanië, 1974) en Yael Bartana (Afula, Israël, 1970). Zij maakten kennis met het werk van deze kunstenaars in De Appel in Amsterdam en ze begonnen met het verzamelen van de meest moderne uitingen op het gebied van de beeldende kunst, wat een waar avontuur was!

De Collectie Dommering is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige verzameling werken van meer dan vijfentwintig internationaal bekende kunstenaars. En de verzameling groeit nog steeds. Het echtpaar Dommering is een jaar geleden in de openbaarheid getreden met de verzameling door het boek Imaginair Museum, een wandeling door de collectie en een educatieve, prikkelende kennismaking met wat kunstenaars tegenwoordig beweegt. In Zaal 19 worden de werken vertoond met begeleidend tekst- en beeldmateriaal, als handreiking voor de bezoeker.

Het Gemeentemuseum is zeer verheugd met de samenwerking. Ofschoon de laatste jaren een aantal video- en filmwerken zijn gekocht, van o.a. Yael Bartana, Jean-Gabriel Périot, Sara Blokland en Fiona Tan, is juist de expertise van een excellente verzamelaar een middel om de eigen uitgangspunten aan te scherpen, te heroverwegen, én een geweldige manier om een breed publiek in contact te brengen met hoogwaardige video- en filmkunst. In het eerste jaar zal werk te zien zijn van Yael Bartana ( When Adar enters, 2002), Guido van der Werve (Nummer Vier, 2006), Korpys/Löffler (The Nuclear Football, 2004), Imogen Stidworthy (7AM, 2005) en Nguyen-Hatsusiba (Memorial Project Nha Trang, Vietnam, 2001). De presentatie wisselt om de twee maanden. Daarna zal ook werk aan bod komen van andere kunstenaars, waaronder Michel Francois, Willy Doherty, Mircea Cantor, Yael Davids en Lonnie van Brummelen.

Bij de presentatie in Zaal 19 is het door Loes en Egbert Dommering geschreven en door Irma Boom vormgegeven boek Imaginair Museum te koop (¤ 43,00).