Werknemers staan positief tegenover ecocheques

11/03/2010 09:45

HDP-AristA Group

De nieuwkomer onder de cheques heeft al heel wat inkt doen vloeien. Wordt deze cheque gezien als een goed initiatief? Zou de werkgever overwegen om ecocheques in te voeren in zijn salarispakket? Zouden de werknemers liever een premie krijgen? De hr-groep HDP-AristA vroeg hierover de mening van 971 werkgevers en 940 werknemers.

Samenvatting

Bijna driekwart van de werknemers vindt de ecocheques een goed en zelfs een uitstekend initiatief. Bij de werkgevers daarentegen staat slechts 50% er positief tegenover.

De resultaten van de enquête tonen aan dat de werknemers de ecocheque kennen. Maar slechts 40% is echt op de hoogte van wat ze ermee kunnen kopen.

De werkgevers weten dat er in 2009 een plafond van 125 EUR gold voor de ecocheques en dat de cheque niet kan worden aangeboden ter vervanging van het loon of een ander extralegaal voordeel. 60% weet daarentegen niet hoe lang de cheque geldig is en 38% weet niet dat deze cheques vrij van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen zijn.

Van de verschillende bestaande cheques geven de werknemers de voorkeur aan maaltijdcheques (70%) en geschenkencheques (20%). Als ze mogen kiezen tussen cheques en een premie, opteert twee derde van de werknemers voor de premie. De werkgevers geven dan weer de voorkeur aan cheques.

Amper 15% van de ondervraagde werkgevers overweegt om ecocheques op te nemen in hun salarispakket.

Een derde van de werknemers weet niet wat ze gaan kopen met hun ecocheques. 45% zou ze willen uitgeven om energie te besparen. Een werknemer op drie heeft zijn cheques al geheel of gedeeltelijk uitgegeven. Hoewel de meeste ondervraagde werknemers weten dat de cheques 24 maanden geldig zijn, is twee derde van plan om ze dit jaar uit te geven.

Voor de gedetailleerde versie van de enquête:

http://www.hdp-arista.be/images/stories/Groep/Persberichten/pr_ecocheques_nl.pdf

Contact:

Delphine Motte

delphine.motte@hdp.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel