Ingezonden persbericht



---



Persbericht

020stadsdistributie.nl belevert Utrechtsestraat elektrisch

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een aantal winkels en restaurants in de Utrechtsestraat beleverd zonder dat daar enige emissie van uitlaatgas of geluid aan te pas komt. Zelfs de koelmachine op de elektrische truck van 020stadsdistributie.nl werkt geluidloos en emissievrij.

De Utrechtsestraat is een drukke doorgaande weg in Amsterdam. Maar het is ook een winkelstraat met veel voetgangers. Dat leidt tot grote verkeersdrukte met relatief veel emissie van uitlaatgas en geluid. De winkeliersvereniging van de Utrechtsestraat (waarin ook een aantal restaurants) heeft besloten dat deze straat niet te lijden mag hebben van dubbele milieubelasting. De winkeliers streven daarom naar een CO2 vrije belevering. Ook willen ze het huisvuil klimaatneutraal inzamelen. Ze kunnen hierbij rekenen op de steun van de gemeente Amsterdam.

De proef gaat een maand duren. Gedurende die periode rijdt de Smith elektrische vrachtwagen van 020stadsdistributie.nl de route door de Utrechtsestraat. "We hebben daar zo'n tien losadressen. Dus veel stoppen en optrekken en stationair draaien omdat de chauffeur vaak moet wachten in de verkeersdrukte. Met een dieseltruck betekent dat relatief veel geluid en uitstoot, nu is dat verleden tijd", legt accountmanager Werner Boersma uit. Vanwege de openingstijden van restaurants, rijdt het bedrijf de route twee keer per dag. "In beide gevallen is er sprake van een volle vrachtwagen. Na een dag werk wordt het batterijpakket weer opgeladen. De hele dag afstand bedraagt circa honderd kilometer. Daarmee blijven we binnen de mogelijkheden van auto en batterijpakket", aldus Boersma.

Het streven is dat soortgelijke proeven ook van start gaan in andere drukke Amsterdamse straten. Denk daarbij aan de Haarlemmerstraat en de Haarlemmerdijk. Uiteindelijk wil 020stadsdistributie.nl het hele gebied binnen de Amsterdamse ring elektrisch beleveren. ,,We hebben tientallen klanten binnen de ring. De gemeente moedigt ons aan in onze plannen omdat zij schonere en slimmere bevoorrading wil stimuleren. Zo heeft de gemeente oplaadpunten in de stad geplaatst voor elektrische auto's en we bekijken gezamenlijk of er ook oplaadmogelijkheden kunnen komen voor trucks." In de Utrechtsestraat is in elk geval geen ruimte voor een oplaadpunt. Maar dat het er dankzij de elektrische truck van 020stadsdistributie.nl een stukje rustiger en schoner wordt, staat vast.

020stadsdistributie.nl is een initiatief van transportbedrijf L.A.J. Duncker bv dat in totaal over twaalf eenheden beschikt en dat is gevestigd op het Amsterdamse Food Center.

----------
Noot voor de redactie/