Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 11 maart 2010

Griffier Almere voorziet het einde van de lokale democratie

Hoe lang kan de gemeenteraad zoals we die in Nederland kennen nog bestaan? De griffier van Almere, Jan Dirk Pruim, heeft zijn visie uiteengezet in zijn boek 'Hoe en wat voor het raadslid'. Daarnaast bevat het boek praktische handvatten voor raadsleden en prikkelende ideeën over de lokale politiek. Zo is Jan Dirk van mening dat het huidige stelsel hoognodig aan verandering toe is. Nederland, haar burgers en bestuurders moeten een keuze maken. Kiezen we voor professionele raadsleden of willen we de burgers mee laten beslissen? De bal ligt bij de (nieuwe) raadsleden. Het boek 'Hoe en wat voor het raadslid' is vanaf 12 maart verkrijgbaar in de boekhandels.

Zijn drive om het boek te schrijven komt vanwege de wisselende beelden op de gemeenteraad. "Ik weet hoe boeiend raadswerk kan zijn, maar ik hoor ook dat het voor velen zo teleurstellend is". Met zijn boek hoopt Jan Dirk Pruim raadsleden te helpen om hun raadsperiode zo goed mogelijk in te vullen. Daarnaast is de auteur bezorgd om het belang van de gemeenteraad: "Ik weet hoe belangrijk het werk van de gemeenteraad is. Maar krijgt de herontdekking van de lokale democratie nog een kans of houdt het lekenbestuur op te bestaan?"

De aanleiding om het boek te schrijven ontstond vorig jaar. "Waarom doe je niets met al je al ervaringen, ideeën en meningen over het lokale politieke bestuur?" kreeg Jan Dirk Pruim veelvuldig te horen van collega-griffiers, raadsleden en ambtenaren in Almere. In de aantocht naar de raadsverkiezingen in maart 2010 was dan toch hij voor de uitdaging gezwicht. Maar wat maakt dit boek nou zo bijzonder? Jan Dirk Pruim: "Veel boeken voor raadsleden zijn geschreven door juristen, bestuurskundigen of door raadsleden zelf. Maar als de eerste adviseur van de raad, als griffier, kijk je toch anders naar de raad". In het fraai geïllustreerde boek heeft Jan Dirk Pruim op een onderhoudende manier zijn visie op het lokaal bestuur verwoord.

Het boek 'Hoe en wat voor het raadslid' wordt uitgegeven door politiek-bestuurlijk onderzoeks- en adviesbureau Jacques Necker. Jan Dirk Pruim is verbonden aan Jacques Necker. Het bureau is vernoemd naar en geïnspireerd door de historische figuur Jacques Necker die in 1732 in Zwitserland werd geboren. Hij was bankier, publicist en bestuurder en werd in 1776 minister van Financiën in Frankrijk. In die rol benadrukte hij het belang van een transparante overheidsbegroting en riep voor het eerst in 150 jaar de Staten-Generaal bijeen.

Hoe en wat voor het raadslid

'Hoe en wat voor het raadslid' door Jan Dirk Pruim (raadsgriffier gemeente Almere) - verkoopprijs 32,95 euro

ISBN: 9789490747015. Uitgeverij Jacques Necker in samenwerking met de gemeente Almere

Verkrijgbaar in de boekhandel en op bol.com vanaf 12 maart 2010. Griffies kunnen contact opnemen met Jacques Necker voor een aantrekkelijke korting.


Noot voor redacties


######

Noot (