Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 11 maart 2010

Inschrijving `Duurzaam Dorp Overijssel' van start. 3 miljoen euro beschikbaar van de provincie Overijssel
Welk dorp heeft de beste en leukste plannen voor `Duurzaam Dorp Overijssel'?

De provincie Overijssel daagt dorpen, buurten en wijken in Overijssel uit om de beste en meest ambitieuze plannen op het gebied van duurzaamheid in de eigen omgeving in te dienen. Dorpen en wijken kunnen zich aanmelden bij de provincie Overijssel. Van de dorpen die zich aanmelden, wordt vervolgens één uitgeroepen tot Duurzaam Dorp in Overijssel. In dit dorp werken inwoners samen aan het milieu. Ze hebben bovendien oog voor elkaar en voor de toekomst.

De provincie stelt in totaal 3 miljoen euro beschikbaar. De helft is voor het Duurzaam Dorp en een deel van het resterende bedrag voor de overige dorpen die zich aanmelden. (Het geld komt uit het programma Investeren in Overijssel en wordt gefinancierd uit de opbrengst van de verkoop van Essent-aandelen).
Het geld is onder andere bedoeld voor voorlichting en voor investeringen in het Duurzaam Dorp. Bijvoorbeeld voor een gezamenlijke windmolen, zonnepanelen die samen worden ingekocht of een initiatief om auto's te delen. Maar ook om een dorpsmoestuin of sociale projecten van de grond te krijgen. Zoals initiatieven waarbij buren op elkaars kinderen passen, boodschappen doen voor ouderen of samen een buurthuis of speeltuin bouwen. Het is een uniek project omdat het de eerste keer is dat het georganiseerd moet worden door bestaande wijken, gemeenschappen of dorpen. Het is ook bedoeld als leertraject voor andere gemeenschappen in Overijssel, maar zeker ook daarbuiten.

"We vinden het goed dat inwoners zelf aangeven wat ze belangrijk vinden voor de toekomst van hun leefomgeving," zo vertelt gedeputeerde Theo Rietkerk van Ruimte, Wonen en Milieu. "Met dit project zorgt de provincie er voor dat het niet bij plannen blijft, maar dat die mooie ideeën ook uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor snijdt het mes aan meerdere kanten: de sociale samenhang in dorpen en buurten wordt versterkt maar ook de economie in het dorp worden sterker, het dorp wordt minder afhankelijk van fossiele energie en er wordt minder CO2 uitgestoten. Dat past prima bij onze provinciale doelstelling om de CO2-uitstoot met 30% terug te dringen. Bovendien groeit de jonge generatie op met een groter bewustzijn voor een duurzame toekomst."

De dorpen hoeven bij het opstellen en uitvoeren van hun plannen en ideeën niet alles zelf te doen. Ze krijgen daarbij hulp van het Saxion kenniscentrum Leefomgeving. Dit kenniscentrum doet onderzoek naar duurzame oplossingen voor de directe leefomgeving. De HBO studenten en docenten van Saxion staan de dorpen met raad en daad bij. "We rekenen op leuke ideeën van inwoners van Overijssel. En we hopen dat door de ervaringen in het Duurzaam Dorp ook andere dorpen en inwoners van Overijssel duurzamer gaan leven," aldus gedeputeerde Rietkerk.



Provincie Overijssel