Manifestamaastricht presenteert Lita Cabellut solo


Indringende tentoonstelling van de talentvolle Spaanse furie Lita Cabellut

MAASTRICHT, 20100226 -- Tijdens de TEFAF presenteert Manifestamaastricht een solo van Lita Cabellut van 11 maart tot 20 april 2010.

Lita Cabellut (1961, Spanje) is een lange weg gegaan, zowel letterlijk als in haar werk; haar ouderloze gypsy jeugd in de sloppenwijken van Barcelona, adoptie door welgestelden op dertienjarige leeftijd en één bezoek aan het Prado, dat haar leven onafwendbaar in de richting van de kunsten duwde. Schilderlessen volgden, een eerste voorzichtige voorstelling en de eigenzinnige stap om op negentienjarige leeftijd Spanje voorgoed te verlaten en zich in Nederland te vestigen onder de koele grijsblauwe luchten waar haar grote voorbeelden, Rubens en Rembrandt, hun meesterwerken maakten.

Ongeduldig volgde ze de Rietveld Academie in Amsterdam, daarna de Haagse school. Nu, bijna 30 jaar later, heeft zij haar vorm gevonden, haar techniek vervolmaakt. De onderwerpen zijn dezelfde gebleven, veelal getormenteerde koppen van schimmen uit haar verleden maar ook haar heden; de vagabundos, de prostituées, de zwervers, zij ziet ze hier ook overal en tekent ze op.

Cabellut laat ons moeiteloos de ziel van mensen zien. Mensen die in essentie gelijken zijn, arm én rijk. Om dat emotioneel zó zichtbaar te kunnen maken, moet je een kunstenaar van historische klasse zijn. In de rijke geschiedenis van de kunsten is het slechts een enkeling gelukt de essentie van het leven vast te leggen. Lita Cabellut is één van hen. Zij wordt inmiddels erkend, exposeert in galleries over de hele wereld, van Shanghai tot New York, van Milaan tot nu dan in Maastricht tijdens de TEFAF. Haar oeuvre en zéker haar nieuwe frescoachtige werken verdienen een plaats in een museum. Zowaar een lange weg.