Gemeente Dongeradeel


Welstandscriteria voor zonnepanelen en -collectoren

De laatste tijd is er steeds meer belangstelling voor het plaatsen van zonnepanelen en -collectoren. In veel gevallen is dit vergunningsvrij. Dit geldt echter niet voor het plaatsen van zonnepanelen in beschermde stads- en dorpsgezichten. Dan is altijd een bouwvergunning nodig. Een aanvraag om bouwvergunning wordt onder andere getoetst aan redelijke eisen van welstand. De beoordeling van de toetsingsgrond redelijke eisen van welstand moet plaatsvinden aan de hand van door de raad vastgestelde criteria.

Vaststellen criteria

In de welstandsnota zijn op dit moment nog geen specifieke criteria opgenomen voor zonnepanelen of -collectoren. Gezien de toegenomen belangstelling voor zonnepanelen is het wel wenselijk om hiervoor criteria vast te stellen. De raad is daarom van plan om welstandscriteria vast te stellen voor zonnepanelen en -collectoren in het beschermde stadsgezicht en de beschermde dorpsgezichten van de gemeenteDongeradeel. In deze criteria wordt aangegeven aan welke voorwaarden zonnepanelen en -collectoren moet voldoen om te passen binnen redelijke eisen van welstand.

Uw mening is belangrijk

Hierbij stellen wij u tot 11 maart 2010 in de gelegenheid om uw zienswijze te geven over het concept van de welstandscriteria voor zonnepanelen en -collectoren in het beschermde stadsgezicht en de beschermde dorpsgezichten. Dit betekent dat u uw mening of reactie mag geven over het voornemen om deze welstandscriteria vast te stellen. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling. Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen aan de raad van de gemeente Dongeradeel, Postbus 1, 9100 AA Dokkum. Wilt u mondeling uw zienswijze kenbaar maken? Dan kunt u hiervoor een afspraak maken met mevrouw J. van der Hout, tel. (0519) 298 743 of mevrouw D. Wielstra-Veenstra, tel. (0519) 298 875. Het concept van de welstandscriteria kunt u vanaf 28 januari 2010 inzien in het gemeentehuis aan de Koningstraat 13 te Dokkum of hieronder downloaden.
Welstandscriteria zonnepanelen en -collectoren Versie: Concept Bestandsgrootte: 225 KB

(bovenstaande donwload is in pdf-formaat en opent in een nieuw venster)

Zie het origineel