Mediterrane jazz en flamenco in Lantaren/Venster


ROTTERDAM, 20100309 -- Eind deze week zullen twee bijzondere concerten plaatshebben in Lantaren/Venster te Rotterdam. Op donderdag 11 maart geven de Andalusische David Palomar en zijn groep een flamencoconcert. Palomar is een jonge zanger, met inmiddels een indrukwekkende staat van dienst. Hij komt o.a. met danseres María Morena en gitarist Rafael Rodríguez 'Cabeza.' Op vrijdag 12 maart presenteert de Tunesiër Dhafer Youssef zijn nieuwe cd Abu Nawas Rhapsody. Hij komt met een bijzondere jazzbezetting met o.a. de veelbelovende jonge pianist Tigran Hamasyan.

David Palomar: Nieuwe generatie flamencozang uit Cádiz
Het Andalusische Cádiz heeft veel flamencolegendes voortgebracht. Tot de nieuwe lichting behoort David Garcia Palomar, een jonge zanger met een indrukwekkende staat van dienst. El Palomar stamt niet uit een beroemd flamencogeslacht. Hij verwierf op eigen kracht een plek in de flamencowereld. Begonnen als dansbegeleider is hij uitgegroeid tot een veelgevraagd solozanger die samenwerkt met grootheden als Vicente Amigo en Moraíto Chico. Palomar voelt zich helemaal thuis in de traditionele soleáres en seguiriyas, en in de alegrías uit zijn geliefde Cádiz, maar ook uitstapjes richting pop, rock of jazz zijn hem niet vreemd. Palomar's flamenco is diep doorvoeld. Zijn jonge stem heeft een verfijnd timbre maar is tevens krachtig genoeg om kippenvel te bezorgen. Palomar neemt gitarist Rafael Rodríguez 'Cabeza' mee, beroemd en geroemd om zijn precieze en fijnzinnige begeleiding en diepe kennis van de palos flamencos, de flamencostijlen. Maar Palomar hoort hem ook anders: 'Diep in Cabeza huist een punk rocker die voor de dag springt als hij een paar glazen opheeft, hij is de punk versie van Diego de Gastor.' Met bailaora María Morena, een danseres uit de school van Eva Yerbuena, komt ook in de dans de flair en bevalligheid van Cádiz mee en waait de 'aire' van Cádiz de laatste resten van de Nederlandse winter weg. Een bijzonder concert, met drie generaties 'flamencos' voor het eerst in Nederland.

David Palomar - zang
Rafael Rodríguez 'Cabeza' - gitaar
María Morena - dans
Anabel Rivera - palmas
Francisco Javier Mera - palmas

I.s.m. Flamencobiënnale - Intermezzo concert

David Palomar: Nieuwe generatie flamencozang uit Cádiz
Donderdag 11 maart 2010
Entree: ¤ 17 en ¤ 15 (kortingstarief)
Aanvang: 21.00 uur



Dhafer Youssef Quartet: Abu Nawas Rhapsody

Was het vorige concert van Dhafer Youssef in Lantaren/Venster nog met begeleiding van violen en cello, dit keer komt hij met een pianotrio. Youssef speelt luit, een snaarinstrument dat rond de late middeleeuwen vooral in Islamitische landen grote populariteit genoot. Hoewel gitaarvirtuoos Jan Akkerman zich al eens aan dit tokkelinstrument waagde, heeft vooral Youssef de luit of beter nog, diens voorganger de oud, een nieuwe plaats in de hedendaagse muziekscene gegeven. De Tunesiër bouwde als kind zijn eerste luit uit zwerfafval. Sindsdien koestert hij het instrument met hart en ziel. Pas na jaren als bruiloftsartiest te hebben opgetreden, had Youssef genoeg geld om een 'echte' luit aan te schaffen en dat heeft de wereld geweten. Hij bleek een natuurtalent en vermengt de traditionele Koranmuziek met westerse muziek die hij aanvankelijk op de radio in Tunesië hoorde. Zijn muziek komt dus uit de mystieke soefi-traditie maar is beïnvloed door diverse andere genres, zoals jazz, elektronische muziek en rock. Met zijn bijzondere vocale stijl, zijn poëtische spel en allerlei elektronische geluiden maakt Youssef een onuitwisbare indruk. Al op jonge leeftijd kreeg hij carte-blanche van de jazzclub Porgy and Bess in Wenen. Dat stelde hem in staat met o.a. de Noorse trompettist Nils Petter Molvaer en toetsenist Bugge Wesseltoft samen te spelen. Dhafer beschouwt Europa als zijn creatieve en muzikale thuisbasis: "I just love playing with musicians from the North. They are an inspiration to me." De Tunesiër bracht meerdere succesvolle albums uit en won de prestigieuze BBC World Music Award. Tijdens het vorige North Sea Jazz festival trad Youssef op met een interessante jazzbezetting waarmee hij het publiek betoverde met een multiculturele improvisatiesessie. Dit concert kreeg lyrische recensies. Youssef en zijn musici zullen de muziek van de nieuwe cd Abu Nawas Rhapsody presenteren.

Dhafer Youssef - oud, zang
Tigran Hamasyan - piano
Chris Jennings - contrabas
Mark Guiliana - drums

Dhafer Youssef Quartet: Abu Nawas Rhapsody
Vrijdag 12 maart 2010
Entree: ¤ 19 en ¤ 17 (kortingstarief)
Aanvang: 21.00 uur

------------------------------------------------------------

Kaarten voor deze concerten zijn te koop aan de kassa van Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133 te Rotterdam, bij de 400 Primera winkels in het land en online via www.lantaren-venster.nl





Lantaren/Venster Rotterdam