Nieuwe generatie jongerenexperts geeft advies over jongeren


AMSTERDAM, 20100311 -- Tot voor kort kwam advies over (het bereiken van) jongeren enkel van grote bureaus gerund door dertigers. Deze zogenaamde jongerenexperts kunnen zich goed in jongeren inleven, maar zijn zelf allang hun jeugd ontstegen. Advies over jongeren hoort door jongeren zelf gegeven te worden. Dat vinden de oprichters van Jongerenexperts. Zij denken met organisaties mee en gebruiken dit ideaal daarbij als uitgangspunt.

Jongerenexperts is een volwaardig adviesbureau dat volledig bestaat uit jongeren. De oprichters, Mara Soekarjo (17) en Joris Sartorius (18), hebben de afgelopen jaren grote ervaring opgedaan met het vertegenwoordigen, trainen en bereiken van jongeren. Als bestuursleden van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) waren zij betrokken bij het opstellen van beleid en verschillende medezeggenschapsprojecten. Ook organiseerden zij verscheidene grote projecten voor jongeren en gaven training over medezeggenschap en participeren.

Organisaties die iets nieuws voor of over jongeren opstarten, betrekken heden ten dage steeds meer jongeren bij de ontwikkeling. Het blijkt echter dat organisaties vaak niet goed weten hoe ze jongeren moeten benaderen, waardoor jongeren in participatieprojecten vaak op een erg betuttelende wijze worden behandeld. Mara Soekarjo: "Grote communicatie- en adviesbureaus hebben zeker de intentie om jongeren serieus te nemen. Het verschil in denkpatronen van jongeren en volwassenen is echter erg groot. Daardoor resulteren dit soort goedbedoelde initiatieven helaas vaak in adviezen over jongeren die niet overeenkomen met de realiteit."

Jongerenexperts ondervangt dit probleem doordat zij de tussenstap van een communicatieadviseur overslaan en organisaties rechtstreeks in contact brengen met hun doelgroep. Jongerenexperts ondersteunt organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe projecten of het verbeteren van bestaande producten. Met zijn professionele adviezen hoopt Jongerenexperts ervoor te zorgen dat jongerenparticipatie ook echt succesvol wordt en dat organisaties hun eigenlijke doel bereiken.

De oprichting van dit nieuwe adviesbureau is op dit moment een unicum voor Nederland, maar geeft, zo hopen de oprichters, een ommezwaai in deze sector weer die zich de komende jaren voortzet. Soekarjo: "Jongerenexperts heeft de kans gegrepen om te bewijzen dat jongeren serieus mee kunnen denken en dat ook doen, mits organisaties ze maar op een serieuze wijze benaderen."

Jongerenexperts is op 1 maart 2010 officieel van start gegaan.

Jongerenexperts





Ingezonden persbericht