NIOD


4.2.2010
Presentatie digitale Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) nodigen u van harte uit voor de feestelijke presentatie van de digitale Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2. Terugkeer, opvang, nasleep. De gids is ontwikkeld door het NIOD en het ING in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS en omvat de archieven rond Nederlanders die geleden hebben onder de Duitse en de Japanse bezetting.

De feestelijke bijeenkomst zal plaatsvinden op donderdag 11 maart 2010 vanaf 15.00 uur in de theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143 (op loopafstand van Amsterdam CS, zie ook www.oba.nl).

Programma
15.00 uurOntvangst met koffie en thee
15.30 uurWelkomstwoord Hans van Velzen (directeur OBA) 15.35 uurInleiding prof. dr. Ida Nijenhuis (ING)
15.45 uurDrie korte lezingen met betrekking tot oorlogsgetroffenen en hun archieven: prof. dr. Charles Jeurgens (Universiteit Leiden): De herinnering voorbij dr. Dieter Pohl (Institut für Zeitgeschichte): Survivors and Veterans. Organized WW2 Remembrance networks and their legacies in Europe en dr. Martin Bossenbroek (Koninklijke Bibliotheek): Archieven zonder grenzen 16.30 uurOfficiële lancering van de website www.oorlogsgetroffenen.nl door drs. Ellen van der Waerden (programmamanager Erfgoed van de Oorlog) 16.35 uurPresentatie van de website door drs. Marielle Scherer (ING) en drs. Leon van Damme (NIOD), projectmedewerkers 16.50 uur Presentatie bundel Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2. Terugkeer, opvang, nasleep en afsluiting door prof. dr. Marjan Schwegman (directeur NIOD) 17.00 uurReceptie

Alle aanwezigen krijgen na afloop de bundel Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2. Terugkeer, opvang, nasleep, die naar aanleiding van de lancering van de website tot stand is gekomen. Naast de lezingen bevat de bundel artikelen van de projectmedewerkers drs. Leon van Damme, drs. Dineke de Visser, drs. Marielle Scherer en drs. Karolien Verbrugge.

Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Gelieve u aan te melden vóór 3 maart 2010 bij Anne Helfrich, e-mail: a.helfrich@niod.knaw.nl.

Voor meer informatie over het project Oorlogsgetroffenen, zie: Digitale onderzoeksgids Opsporing en Verificatie 1944-heden en:
Onderzoeksgids Sociale Zorg en Rechtsherstel