Ingezonden persbericht


Persbericht

Gouden Kalf-winnaar ROTVOS
van Jan Musch en Tijs Tinbergen
vanaf 11 maart 2010 te zien in de bioscoop

Eeuwenlang heeft de mens de vos vervolgd,
maar nooit lukte het om hem uit te roeien.

Een zeer Nederlandse schildering van botsende belangen en onversneden passie die sterk beroert. ROTVOS sleurt ons mee in het enthousiasme van de hoofdpersoon voor zijn onderzoeksonderwerp: de vos. Een film die achter een eenvoudige vormgeving een hoge mate van virtuositeit verbergt en ons tussen neus en lippen door laat kennismaken met de onvermijdelijke absurditeiten van het natuurbeheer in Nederland.

Aldus de jury van het Nederlands Film Festival 2009, die daarmee de documentaire ROTVOS van Jan Musch en Tijs Tinbergen, een productie van Selfmade Films en de NCRV, bekroonde met het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire.

Eeuwenlang heeft de mens de vos vervolgd, maar nooit lukte het om hem uit te roeien. Filmmakers Jan Musch en Tijs Tinbergen zoeken het spanningsveld tussen voor- en tegenstanders van het dier op. Tegelijkertijd is de film een metafoor voor wat natuurbescherming in een zo dicht bevolkt land wel en niet vermag. Mag de vos, die van nature in ons land thuishoort, zelf bepalen of hij zich hier kan handhaven, of bepalen wij vanachter de tekentafel zijn lot?

Vanaf 11 maart is ROTVOS te zien in de bioscoop. Distributie: Cinema Delicatessen.

Voor interviews met de makers, foto's en/of een screener (film op dvd als viewingcopy) kan men contact opnemen met MVSP Publiciteit / Monique van Schendelen - monique@mvsp.nl

Heeft de vos ons tuk of is ie toch het haasje?
In 2002 werd de vos wettelijk beschermd, de jacht gesloten. Het dier greep zijn kans. Waar de vossen vroeger door de jagers in toom werden gehouden, verschenen ze nu op steeds meer plaatsen. En als roofdier vrat hij natuurlijk ook andere beschermde soorten op. Dat veroorzaakt veel consternatie bij boeren, jagers, maar ook bij natuurbeschermers. De ene soort beschermen betekent soms de andere soort om zeep helpen. In 2006 werd de jacht op de vos dan ook weer geopend.

ROTVOS gaat vooral over mensen en vossen. Over de dilemma's van de natuurbescherming in Nederland. Wat te doen als een beschermde vos een beschermde korenwolf opeet? Of loert op steeds zeldzamere grutto's, korhoenders of lepelaars?

Vossenonderzoeker Jaap Mulder werkt, deels als een ouderwetse trapper, in dit spanningsveld. Bij nacht en ontij zwerft hij door het Zuid-Limburgse struweel en over de Waterlandse weides. Inmiddels bedient hij zich van de allernieuwste satelliettechnieken. Met strikken worden de vossen gevangen en voorzien van een zendertje om hun nek weer losgelaten. Hierdoor wordt er inzicht verkregen in zijn gedrag en territorium. Als een spin in zijn web zit Mulder middenin de carrousel van jagers, terreinbeheerders en natuurbeschermers die worstelen met de soms dubbele moraal van de natuurbescherming. Zijn adviezen zijn voor de vos soms van levensbelang.

Filmografie Jan Musch en Tijs Tinbergen
Tijs Tinbergen & Jan Musch studeerden in 1975 cum laude af aan de Nederlandse Filmacademie. Naast documentaires en korte speelfilms produceerden zij samen met klasgenoot Orlow Seunke de serie Pim en de speelfilms De Smaak van Water en Pervola, Sporen in de Sneeuw. Daarna vormden zij de Coöperatieve Filmproductie-vereniging Musch & Tinbergen, waarbinnen zij o.a. een aantal grote documentaires voor WVC, KRO, VPRO, TROS, in samenwerking met Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds en Vogelbescherming produceerden, vaak over de confrontaties tussen mensen en hun omgeving.

Titels:
SpreeuwenWerk (KRO, BBC, TF1, NDR, DR, BRT), Grand Prix de TF1, Frankrijk, Stambecco d'Oro, Italie, nominatie Nederlandse Filmdagen Ganzenproblemen? (KRO, BBC, NDR, ULEIS, SVE, DR), Most entertainig wildlifefilm, Wildscreen, Engeland, Progretto Natura, Italië, Festival de l'Oiseau, Frankrijk, SAM-award, Nederland Nieuwe Natuur (TROS, NDR), SAM-award, Nederland
Onze Rotgans in Siberië (VPRO, NDR)
De Carrièreplanning van de Scholekster (TROS, NDR), Best Scientific Content, Best Independent, WWF Montana USA, Prix Jeanne et Raoul Guilbault, Menigoute, Frankrijk Gebiologeerd (KRO), nominatie Nederlands Film Festival.

Daarnaast maakten zij korte speelfilms voor de serie de Wereldboot van Ontwikkelingssamenwerking, voor de Vereniging tegen Kindermishandeling, Nederlandse Spoorwegen, Consumentenbond, Stichting Consument en Veiligheid en een aantal Ministeries. Musch steeds in de rol van cameraman en editor, Tinbergen als scenarist en regisseur. Samen waren zij ook steeds producent. Het Nederlands Film Festival in Utrecht weidde in 1992 een retrospectief aan het werk van Musch & Tinbergen tot dan toe.

Daarna maakten ze o.a. nog voor de NPS, het Uur van de Wolf, de film "Koos van Zomeren, lopende zinnen", voor de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Waterland de film "Bevlogen Waterland" en onder regie van Gerrit van Elst voor de VPRO "Ik en mijn ouders, mijn ouders en ik".

ROTVOS
Nederland, 2009, 80 minuten
Een film van JAN MUSCH (camera, geluid, editor) en TIJS TINBERGEN (camera, scenario, geluid, regie) - Muziek: MAARTEN KOOPMAN - Audionabewerking: ERIK LANGHOUT - Producenten: NIEK KOPPEN en JAN DE RUITER voor Selfmade Films - Uitvoerend producent: ANJA CLOOSTERMAN - Eindredactie NCRV: JELLE PETER DE RUITER.

Afiicheontwerp: MARGO WITTE.

De film kwam tot stand met steun van het Nederlands Fonds voor de Film, CoBo-Fonds, Thuiskopiefonds en de NCRV.