Ingezonden persbericht


maandag 15 februari

Amsterdam geeft tunnelboormachines hun naam

Stem via de website en win een uniek bezoek aan de tunnelboormachines in de startschacht

Binnenkort start het boren van de tunnels van de Noord/Zuidlijn, maar niet voordat de twee boormachines een naam hebben gekregen. In de komende week kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete namen voor de tunnelboormachines. Op 11 maart worden de namen bekend gemaakt.

Onder de inzenders wordt een uniek bezoek aan de twee tunnelboormachines in de startschacht bij het Damrak verloot. Stemmen kan van 15 februari t/m 21 februari op de website van de Noord/Zuidlijn: http://www.noordzuidlijn.amsterdam.nl/

Top 5 namen

Afgelopen maand konden basisscholen in de stadsdelen Noord en Centrum langs de Noord/Zuidlijn meedoen aan de wedstrijd "verzin een naam voor de tunnelboormachines". In totaal hebben achttien groepen van zes verschillende basisscholen zich opgegeven.

Uit alle inzendingen heeft een jury vijf namen gekozen. De keus is nu aan het publiek welke namen de eerste twee tunnelboormachines van de Noord/Zuidlijn krijgen.

Vrouwennaam

Boormachines krijgen volgens traditie altijd een vrouwennaam. Een deskundige jury, bestaande uit wethouder Hans Gerson, Peter Dijk, directeur van de dienst Noord/Zuidlijn, Paul Janssen, de contractmanager voor het boren, Richard de Lat, van aannemer Saturn en Alex Sheerazi, hoofd communicatie Noord/Zuidlijn, heeft de inzendingen beoordeeld en kwam tot de volgende keuze:
* Amstellina

* Gravin

* Noortje

* Treesje

* Ziona

Boormedaille

De klassen die de twee winnende namen hebben verzonnen, krijgen als prijs een bezoek aan de startschacht bij het Damrak, het vertrekpunt van de boormachines. De kinderen die de winnende namen hebben bedacht, krijgen een speciale 'boormedaille'. Bovendien mogen zij bij de inzegening van de tunnelboormachines aanwezig zijn.

Inzegening

De boormachines staan klaar, de laatste testen worden uitgevoerd en alles wordt nog eens extra nagelopen. Voordat er begonnen kan worden met boren krijgen de boormachines traditioneel hun namen en worden ze ingezegend door een pastoor. Een belangrijke traditie ter bescherming van mijnwerkers en tunnelbouwers. Dit gebeurt op 11 maart.