Ingezonden persbericht


NIAS Seminar
Donderdag 11 maart 2010, 16:00 uur
Lecture Room, NIAS, Meijboomlaan 1, 2242 PR Wassenaar

NIAS Fellow:
Transnational Exchange and Cultural Globalisation
Johan Heilbron

Johan Heilbron is als historisch socioloog verbonden aan het Centre Européen de Sociologie et de Science Politique de la Sorbonne in Parijs en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft veelvuldig gepubliceerd over de ontwikkeling van de sociale wetenschappen, economische sociologie en de sociologie van kunst en cultuur. Momenteel is hij fellow bij het NIAS.

De uitwisseling van cultuurgoederen, zoals literatuur, film en televisieprogramma's, vindt in toenemende mate plaats op transnationaal niveau. Op veel terreinen hebben deze uitwisselingen een mondiale dimensie gekregen en kan gesproken worden van culturele mondialisering en de vorming van een cultureel wereldsysteem.

In mijn presentatie behandel ik de uiteenlopende manieren waarop nationale culturen zijn ingebed in deze mondiale structuren. De betekenis van buitenlandse cultuurgoederen bijvoorbeeld, varieert van een zeer geringe betekenis in bepaalde landen tot een dominante aanwezigheid in andere. Hoe kunnen we deze verschillen verklaren? Valt er een algemene verklaring te geven voor deze ongelijke cultuuruitwisselingen en de consequenties daarvan op mondiaal niveau?

Volgende NIAS Seminar:

Astrid Erll, 'Odysseus' Travels, or: the production of Transcultural Memory' 25 maart 2010

11 maart 2010,
16:00 uur

NIAS-Seminars worden door de Rector van het Instituut georganiseerd. Deze seminars zijn bedoeld om de kennis die het instituut in huis heeft te verspreiden. De sprekers zijn NIAS Fellows die hun Work in Progress laten zien. Het seminar zal plaatsvinden in de Lecture Room van het NIAS (Meijboomlaan 1, Wassenaar) om 16.00 uur. Daarna zal een glas gedronken worden in de Common Room om 17.30 uur. Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Gelieve ons tijdig op de hoogte te stellen indien u aanwezig wenst te zijn.




Ingezonden persbericht