Gemeente Leeuwarden

Persbericht

Leerlingen Piter Jelles Impulse gaan zwerfafval tegen

Donderdag 11 maart 2010 plaatsen Robin van der Velde, Sem Atsma en Tymen Schagen van Piter Jelles Impulse acht afvalbakken langs twee zogenoemde snoeproutes in Leeuwarden. Van 10.00 uur tot 11.00 uur zijn de leerlingen samen met de Buitendienst van de gemeente Leeuwarden op pad om de routes van afvalbakken te voorzien.

Een snoeproute is een weg die veel leerlingen afleggen van school naar bijvoorbeeld bushaltes en winkels.

Robin, Sem en Tymen hebben voor hun maatschappelijke stage onderzoek gedaan naar de snoeproutes die van hun school (Archipelweg 135, Leeuwarden) naar een supermarkt in de Vrijheidswijk en naar het Cambuurplein lopen. Ze hebben gekeken hoeveel en wat voor afval langs de routes ligt. Daarnaast hebben ze geïnventariseerd hoe het met het aantal en de verspreiding van de afvalbakken staat.

De jongens ontdekten dat leerlingen in hun pauze blikjes drinken en bekertjes koffie halen bij een supermarkt vlakbij school. De blikjes en bekertjes worden vervolgens op bepaalde punten op de route terug naar school weggegooid.

Volgens de leerlingen is het plaatsen van meer afvalbakken langs de snoeproutes een goede maatregel om zwerfafval tegen te gaan. Daarom willen de jongens acht extra afvalbakken plaatsen.

Om er voor te zorgen dat de nieuwe afvalbakken niet vernield worden, hebben Robin, Sem en Tymen bedacht dat deze met graffiti worden bespoten. De leerlingen van Piter Jelles Impulse bespuiten de afvalbakken samen met een docent en een professionele graffitispuiter.

De maatschappelijke stage snoeproutes is onderdeel van het Plusproject Zwerfafval van de gemeente Leeuwarden. Doel van dit project is zwerfafval te verminderen. De maatschappelijke stage geeft invulling aan het onderdeel gedragsverandering van scholieren. Het is de bedoeling dat de leerlingen zich verantwoordelijk gaan voelen voor 'hun' afvalbakken en anderen erop attenderen dat afval niet op straat hoort.




Gemeente Leeuwarden