Van Gogh Museum


Amsterdam, 11 maart 2010

Restauratie topstuk De slaapkamer te volgen via blog Van Gogh Museum

Vanaf 11 maart 2010 wordt het schilderij De slaapkamer (1888) van Vincent van Gogh uitgebreid gerestaureerd. Het publiek kan het restauratieproces van deze publiekslieveling via een speciale blog op de voet volgen via www.vangoghmuseum.nl/slaapkamergeheimen. Zo zal onder andere hoofdrestaurator Ella Hendriks de vorderingen rondom de restauratie van week tot week online uit de doeken doen. "Het is voor het eerst dat wij op deze manier een restauratie stap voor stap toegankelijk maken voor het publiek. Bovendien blijft het doek op deze manier zichtbaar" zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. Vandaag lanceert hij de blog Slaapkamergeheimen via een persoonlijke blogpost. Parallel is in het Rietveldgebouw van het museum de presentatie Slaapkamergeheimen. Restauratie van een meesterwerk te zien tot en met 29 augustus 2010.

In 2009 is De slaapkamer grondig onderzocht om de huidige conditie van het werk zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit onderzoek is gedaan in samenwerking met wetenschappers van de laboratoria van Instituut Collectie Nederland en Shell (Partner in Science van het Van Gogh Museum). Aan de hand van deze resultaten is een restauratieplan opgesteld.

Van Gogh schilderde De slaapkamer in de tijd dat hij in het gele huis in Arles woonde. Met veel zorg koos hij de compositie en de kleuren, en uit zijn correspondentie weten we dat hij zeer te spreken was over het resultaat. Begin 1889 kwam Van Gogh thuis uit het ziekenhuis van Arles. Daar was hij opgenomen na zijn inzinking en de verwonding aan zijn oor. Aan Theo schreef hij: "Toen ik na mijn ziekte mijn doeken terugzag, vond ik de Slaapkamer het beste." Het werk heeft vanaf het begin veel te lijden gehad. Al tijdens het leven van Van Gogh raakte het schilderij beschadigd door vocht in zijn atelier. Om het afbladderen van de verf te verhinderen, plakte Van Gogh kranten over het doek en wilde hij het werk ter versteviging door zijn broer Theo laten verdoeken. In 1930 is het schilderij uitvoerig gerestaureerd door restaurator J.C. Traas (1898-1984). Door het huidige behandelplan blijft het schilderij zo goed mogelijk behouden voor toekomstige generaties.