Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voorburg, 11 maart 2010

Bemoeizucht, regeldruk, ad-hocpolitiek en subsidiecircus

Schoolleiders ervaren massaal wantrouwen politiek

Christelijke schoolleiders uit verschillende onderwijsssectoren geven massaal aan dat het vertrouwen van de politiek in het onderwijs de laatste jaren sterk is afgenomen. Zij ervaren bemoeizucht, het opleggen van regels, (re)centralisatie, verantwoordingslast, ad-hocpolitiek en nadruk op het negatieve. Tachtig procent van de schoolleiders beweert dat het dagelijks werk wordt belemmerd door de verantwoordingslast. Dit blijkt uit een ledenpeiling van de Besturenraad, waaraan honderd schoolleiders hebben meegedaan. De Besturenraad roept politieke partijen op in hun verkiezingsprogramma's te pleiten voor vertrouwen, vrijheid en autonomie voor scholen en rust in onderwijsland.

In de ledenpeiling gaven schoolleiders uit primair en voortgezet onderwijs en mbo aan dat zij vanuit de politiek een gebrek aan vertrouwen in het onderwijs ervaren. Het afgenomen vertrouwen vertaalt zich volgens de scholen zeer duidelijk in de sterk toegenomen verantwoordingslast. 'De invoering van de lumpsum was mede bedoeld om overbodige regelgeving 'aan de voorkant' te verminderen, nu blijkt dat de administratieve rompslomp 'aan de achterkant' zo sterk is toegenomen dat het onderwijs hier per saldo niet veel mee is opgeschoten', aldus Wim Kuiper, voorzitter van de Besturenraad. 'Schoolleiders constateren dat zij leven in een schijnwerkelijkheid van papier, procedures, wetgeving en bedachte regels die niet nageleefd worden. Alleen als professionals veel meer het vertrouwen krijgen om vanuit het belang van de leerlingen hun dag in te richten, gaan we de ambities van het Nederlands onderwijs waarmaken. Laat ze geen speelbal van de politiek zijn.'

Subsidiecircus
In het bijzonder speelt de toegenomen verantwoordingslast de scholen parten bij de doelsubsidies die zij kunnen ontvangen boven op de lumpsum. Aanvragen kosten veel tijd, en de toekenning is onzeker. Er zijn scholen die maar niet meer aan de aanvraag beginnen, omdat de kosten niet opwegen tegen de baten. Op dit vlak is een belangrijke doelmatigheidsverbetering te realiseren. Vermindering van regelgeving en verantwoordingslast geeft een besparing bij scholen en bij toezichthoudende instanties. De Besturenraad stelt dat overheveling van doelsubsidies naar de lumpsum gepaard kan gaan met een efficiëntiekorting. Vrijwel alle leden vinden het aanvaardbaar als bij overheveling van de circa ¤ 1 miljaard doelsubsidies naar de lumpsum een korting wordt toegepast van circa ¤ 250 miljoen.

De Besturenraad
De Besturenraad, centrum voor christelijk onderwijs, vertegenwoordigt scholen bij overheden en instellingen, en verleent diensten rondom de thema's onderwijs & identiteit, financiën, personeel & organisatie, huisvesting, communicatie & kwaliteit en maatschappelijk draagvlak. Bij de Besturenraad zijn 546 besturen aangesloten, met zo'n 2.200 scholen en ruim 800.000 leerlingen, deelnemers en studenten, in de sectoren primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, en hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs.



Ingezonden persbericht