Gemeente Tilburg

Positief resultaat Eindejaarsbericht 2009

Onvoorziene meevallers WWB-I en rentevoordeel verkoop Essent

De gemeente Tilburg laat in het Eindejaarsbericht 2009 een positief resultaat zien van ¤15,1 miljoen. Dit positieve saldo wordt mede veroorzaakt door een onvoorziene meevaller van ¤4,1 miljoen op de WWB-1 (Wet Werk en Bijstand) en ¤5 miljoen incidentele rentevoordeel op de verkoop van Essent. Verder viel de bedrijfsvoering ¤1,9 miljoen voordeliger uit dan begroot en ook de opbrengsten uit de onroerende zaakbelasting (zowel 2009 als afwikkeling oude jaren) resulteren in een positief saldo (¤ 1,2 miljoen). Wethouder Ton Horn (Financiën) over de oorzaken van het positieve resultaat: "Ondanks de economische crisis, is het aantal bijstandsgerechtigden langzamer gegroeid dan verwacht. Wij hadden in de begroting rekening gehouden met een grotere instroom. Anderzijds blijkt Tilburg van het Rijk een hogere tegemoetkoming te ontvangen dan van tevoren kon worden berekend."
Beestenbende
Het college stelt voor om het positieve resultaat van ¤15,1 miljoen als volgt te bestemmen:
* ¤1,1 miljoen reserveren voor: opknappen kinderboerderij Beestenbende (¤200.000) mogelijke nabetaling loonkosten 2009 (¤ 815.000) en archief Brandweer (¤70.000)
* ¤4 miljoen reserveren voor flankerend beleid in het kader van de door te voeren bezuinigingen en de hieruit voortkomende extra personele kosten
* ¤3,4 miljoen te storten in de algemene reserve (aanvullen tot het vastgestelde maximum)

* ¤6,6 miljoen te storten in de Reserve Grootschalige Investeringswerken (RGI) waaruit toekomstige grootschalige investeringen kunnen worden bekostigd Afwijkingen
In het Eindejaarsbericht rapporteren de gemeentelijke diensten over de afwijkingen in de begrotingsuitvoering. Wethouder Horn: "Je ziet vaak dat zowel op beleidsinhoudelijk als financieel gebied zaken anders verlopen dan voorzien. De WWB-1 meevaller is hier een goed voorbeeld van. Wij nemen het zekere voor het onzekere met onze Tilburgse begrotingssystematiek. Om te voorkomen dat je geconfronteerd wordt met financiële tegenvallers. Een structurele doorwerking van de uitkomsten van het Eindejaarsbericht bedraagt tot en met 2013 ongeveer ¤230.000 euro per jaar. Het positieve saldo staat los van de bezuinigingsoperatie waar de gemeente voor staat. De komende jaren worden we geconfronteerd met een structureel tekort, door minder inkomsten en meer uitgaven, op de begroting, dus het blijft noodzaak om beleid om te buigen."