Ingezonden persbericht


Verkoopcijfers Tetra Pak stijgen naar 8,95 miljard euro in 2009 Opkomende economieën zorgen voor grote toename vraag

Tetra Pak, wereldspeler in voedselverwerkings- en verpakkingsoplossingen, zag over 2009 de nettoverkopen met 1,2 % stijgen naar 8,95 miljard euro ten opzichte van 2008. De Packaging divisie realiseerde daarvan 8 miljard euro en de Processing divisie 917 miljoen euro.

Het bedrijf ervoer in het laatste kwartaal van 2009 een sterkere groei dan verwacht. Samen met de grote vraag uit opkomende economieën woog dit op tegen de afnemende verkoop in regio's die met terugloop van de economie kampten.

Salesgroei Tetra Pak groep van 5,7%
Vooral dankzij de aanmerkelijke groei in Zuid- en Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en verscheidene Afrikaanse landen stegen de verkoopcijfers van 'Packaging Solutions'. Oost-Europa en Centraal-Azië werden het sterkst beïnvloed door de economische terugval, wat resulteerde in een afname van 12,2% in de verkoop van verpakkingen. Ondanks een 'vol orderboek' had 'Processing Solutions' te maken met een zware periode voor grote investeringen in apparatuur. De verkoop over de gehele groep trok in het vierde kwartaal van 2009 aan met 5,7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

Tetra Pak blijft investeren
"De sterke groei van het laatste kwartaal geeft ons vertrouwen. Toch verwachten we dat 2010 een uitdagend jaar wordt. Met name vanwege de onzekerheid over hoe snel de economie weer op niveau functioneert. Ook dit jaar letten we sterk op lage kosten, behoud van hoge kwaliteit en operationele efficiency zodat we onze klanten oplossingen met toegevoegde waarde kunnen blijven bieden. We blijven investeren in innovatieve technologieën, producten en productie-infrastructuren om te voldoen aan de veranderende behoeften van de markt", aldus Dennis Jönsson, CEO van Tetra Pak.

Chinese productiecapaciteit: 50 miljard verpakkingen In 2009 bleef Tetra Pak zoals gepland wereldwijd investeren in nieuwe faciliteiten en apparatuur. Het bedrijf opende een verpakkingsfabriek in Hohhot, Noord-China, die alle energie haalt uit hernieuwbare grondstoffen. Deze faciliteit van 60 miljoen euro brengt de totale investeringen in China op 250 miljoen euro. De vier Chinese fabrieken hebben nu een totale jaarlijkse productiecapaciteit van ongeveer 50 miljard verpakkingen.

Hernieuwbaar plastic
Om in de wereldwijd toenemende vraag naar premium kwaliteit voeding - zoals soepen, sauzen, dressings en dranken - te voorzien, kocht Tetra Pak in 2009 de kennis en apparatuur van het Deense Scanima A/S Mixer Division, waaronder vries-, koel- en stoomapparatuur. Daarnaast zette het bedrijf als eerste partij in de kartonnen verpakkingsindustrie de stap naar het gebruik van groen polyethyleen. Dit werd mogelijk door de samenwerking met Braskem SA, een vooraanstaand Braziliaans petrochemisch bedrijf dat voor hoge dichtheid polyethyleen (HDPE) produceert, dat volledig gegenereerd is uit hernieuwbare grondstoffen.

Innovaties in 2009
In 2009 lanceerde Tetra Pak vier kostenbesparende en innovatieve Processing oplossingen:
* Tetra Centri AirTight Eco Separator: de eerste hermetisch afgesloten direct aangedreven separator wereldwijd
* Tetra Tebel Casomatic: stelt kaasproducenten in staat om een superieure en consistentere productkwaliteit te behalen zonder concessies te doen aan voedselveiligheid
* Tetra Therm Aseptic Drink: een kostenefficiënte en flexibele unit om een grote variatie aan dranken te verwerken
* Tetra Therm Aseptic Visco: unit die productverliezen tot 50% terug kan dringen bij producten die hoog visceus zijn danwel stukjes bevatten

Tetra Pak lanceerde ook de Tetra Brik® Edge(TM), een verpakkingsoplossing voor gekoelde zuiveldranken die zo gebruiksvriendelijk is dat zelfs consumenten met beperkingen aan hun hand - zoals reumatiek of verwondingen - het eenvoudig vinden deze te openen en uit te schenken. Niet voor niets riep de Zweedse Reumatiek Associatie de Tetra Brik® Edge(TM) uit tot verpakking van het jaar.

Recordaantal verpakkingen in 2009
Tetra Pak leverde afgelopen jaar een recordhoeveelheid van 145 miljard individuele verpakkingen aan toonaangevende voedsel- en drankenproducenten wereldwijd, waarmee ruim 70 miljard liter melk, sap, fruit en andere producten aan consumenten werd aangeboden. Het bedrijf leverde tevens 351 verpakkingsmachines, 1.699 processing units en 1.113 distributie-apparaten. Tetra Pak heeft wereldwijd 16 technische trainingcentra, 41 technische servicecentra en 11 research & developmentfaciliteiten om continue productinnovatie en hoogwaardige klantenservice te garanderen.

Over Tetra Pak
Tetra Pak is wereldmarktleider in voedselverwerkings- en verpakkingsoplossingen van voedingsmiddelen. In nauwe samenwerking met klanten en leveranciers, levert Tetra Pak producten die veilig en innovatief zijn en het milieu zo min mogelijk belasten. Daarmee komt Tetra Pak iedere dag tegemoet aan de behoeften van honderden miljoenen mensen over de hele wereld. Met meer dan 20.000 medewerkers en activiteiten in meer dan 150 landen, gelooft Tetra Pak sterk in verantwoord industrieel leiderschap en een duurzame werkwijze. Het motto, "PROTECTS WHAT'S GOOD(TM)" weerspiegelt de visie om voedsel, waar dan ook, op veilige en verantwoorde wijze beschikbaar te stellen. www.tetrapak.com