Stichting Bouw Research

Winst met de WABO

Met als motto `Winst met de Wabo' wordt in 2010 een groot aantal regionale informatiebijeenkomsten georganiseerd. Aanleiding is de komst van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo). Alle bedrijven en zelfstandigen die vergunningen aanvragen rond wonen, werken en milieu zijn van harte welkom. Deelname is gratis.

Kort gezegd betekent de invoering van de Wabo dat u alle vergunningen met betrekking tot de fysieke leefomgeving, van bouwvergunning tot milieuvergunning, digitaal via één loket kunt regelen. In plaats van tientallen verschillende vergunningen geldt er dan nog maar één: de omgevingsvergunning. De Wabo is ontwikkeld in het kader van de door het kabinet nagestreefde lastenreductie voor burgers en bedrijfsleven; het terugbrengen van de regeldruk.

Voordelen van de Wabo

Voor het bedrijfsleven is tijdwinst het grootste voordeel. Het proces van vergunningaanvraag en -verlening gaat voortaan een stuk efficiënter, sneller en overzichtelijker. Daarnaast levert de Wabo volgens het ministerie van VROM een lastenreductie op van 84,5 miljoen euro voor het bedrijfsleven en 11,7 miljoen euro voor burgers. De Wabo sluit goed aan bij het voornemen van het kabinet om de economische activiteit aan te wakkeren. De invoering zal immers zorgen voor een versnelling van diverse processen. Het is handig als u in de voorbereidingsfase al nadenkt over de benodigde vergunningen en contact zoekt met uw vergunningverlener.

Informatiebijeenkomsten Winst met de Wabo

Tijdens de informatiebijeenkomsten wordt kort en krachtig uitgelegd hoe de nieuwe regelgeving werkt en wat dit betekent voor uw bedrijfsvoering. De bijeenkomsten vinden doorgaans plaats op woensdag- of donderdagmiddag van circa 13.00 tot 17.00 uur. In die tijdsspanne hoort u het verhaal vanuit de gemeenten en vanuit de provincie en krijgt u tijdens twee workshops handvatten aangereikt om de Wabo in de praktijk te brengen.