Provincie Noord-Brabant

Bouwstop geitenhouderijen wordt verlengd Provincie Noord-Brabant stelt grenzen aan intensieve veehouderij

Intensieve veehouderijen mogen niet groter worden dan 1,5 hectare. Alleen in landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) mogen ze onder strikte voorwaarden doorgroeien tot netto 2,4 ha. Dat stelt het provinciebestuur voor aan Provinciale Staten. De Staten debatteren volgende week vrijdag over het burgerinitiatief Megastallen Nee.

"Wij willen in Brabant ruimte bieden aan duurzame ontwikkelingen binnen de agrarische sector, inclusief de intensieve veehouderij", zegt gedeputeerde Ruud van Heugten, "Aan een sector die veilig is voor mens en dier, en die omschakelt naar duurzaamheid, een energieneutrale bedrijfsvoering en met een stevige reductie van de milieubelasting. Louter schaalvergroting om kostenreductie is een heilloze weg."

Groen Om de stallen goed in te passen in het landschap moet verplicht groene beplanting binnen de bouwblokken worden opgenomen. Gedeputeerde Staten kunnen voor de landbouwontwikkelingsgebieden ontheffing verlenen aan de gemeenten voor doorgroeimogelijkheden boven 1,5 ha, tot een maximum van 2,4 ha netto. Ook zet de provincie actief in op een kleiner aantal LOG's, 34 van de oorspronkelijk 48 aangewezen landbouwontwikkelingsgebieden. Daarin wordt het aantal nieuwe intensieve veehouderijen beperkt. Alleen als bedrijven uit de betreffende regio naar een LOG willen verhuizen en er geen bestaande locaties beschikbaar zijn, wil de provincie nieuwvestiging toestaan.

Geiten en schapen GS betrekken ook de geiten- en schapenhouderijen bij hun voorstellen aan Provinciale Staten. "Nu de besmette bedrijven zijn geruimd en de dieren zijn gevaccineerd, moeten we maatregelen nemen om de bevolking in de toekomst beter te beschermen tegen besmetting met Q-koorts", stelt gedeputeerde Van Heugten. "Daarom willen wij de in december afgekondigde bouwstop met twee jaar verlengen, met uitzondering van de landbouwontwikkelingsgebieden. Voor de langere termijn zetten we in op maatregelen om nieuwe Q-koortsuitbraken te voorkomen." Het gaat om strenge regels voor de opslag van geiten- en schapenmest en een verbod om die uit te rijden op grasland. Samen met het Rijk en de geitenhouderijsector gaat Brabant kijken naar bouwkundige eisen aan de stallen en de bedrijfsvoering om verspreiding van de Q-koortsbacterie te voorkomen.