Seksueel misbruik in katholieke internaten: een doos van Pandora


Actualiteitencollege Radboud Universiteit Nijmegen

NIJMEGEN, 20100309 -- Het Soeterbeeck Programma en VOX van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren een actualiteitencollege over de achtergronden van seksueel misbruik in katholieke internaten. Het college vindt plaats op donderdag 11 maart 2010 van 12.45 - 13.45 uur in de hal van het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmusplein 1. Toegang is gratis. www.ru.nl/sp/seksueel

Seksueel misbruik en de katholieke kerk. Voor veel mensen lijken ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de bekendmaking van seksueel misbruik in een internaat in 's Heerenberg, melden zich steeds meer slachtoffers van seksueel misbruik in katholieke instellingen. Waarom worden die gevallen nu pas bekend terwijl ze vaak al jaren geleden plaatsvonden? Wat is de oorzaak van zoveel misstanden? En hoe zullen de kerkelijke autoriteiten erop reageren? Wat heeft deze doos van Pandora in petto voor de katholieke kerk in Nederland?

Dr. Joos van Vugt, historicus van het kloosterleven in Nederland en programmamaker van het Soeterbeeck Programma, schetst de achtergronden. Prof.dr. Toine Lagro, huisarts en hoogleraar Vrouwenstudies aan het UMC St Radboud, gespecialiseerd in seksueel geweld, spreekt een column uit.