GGZ Nederland

09-03-2010 Aandacht voor dwang en drang in de ggz werkt

Drie jaar lang hebben onderzoekers van het Argus-project gekeken naar het effect van gerichte aandacht voor het terugdringen van separaties in de geestelijke gezondheidszorg. Gerichte aandacht kan variëren van het aanbieden van een comfortroom, het trainen van medewerkers in een nieuwe gesprekstechniek tot speciale aandacht voor de eerste vijf minuten van een opname.

Dit alles blijkt een positieve invloed te hebben op het verminderen van zowel het aantal separaties als de gemiddelde duur daarvan. De uitkomsten laten een daling zien in aantallen separaties van 17%. Het terugdringen van separaties was de hoofddoelstelling van het project Dwang en Drang van GGZ Nederland.

Met het Argus onderzoek is een eerste stap gezet om deze kennis te vergaren en beschikbaar te maken. Een samenwerkingsverband van zeventien ggz-instellingen en twee universiteiten registreerden en analyseerden de afgelopen drie jaar volgens dezelfde uitgangspunten. Daarmee is ongeveer de helft van de Nederlandse ggz gedekt. Het streven is dit aantal de komende jaren verder uit te breiden om vergelijkingen over heel Nederland te kunnen maken.

Eenduidige registratie helpt instellingen om meer en beter inzicht te krijgen in hoe vaak en hoe lang er op betreffende afdelingen gesepareerd wordt. Blijvende aandacht hiervoor zal medewerkers stimuleren om effectievere middelen ter reductie van dwang te gebruiken. Het onderzoek maakt tenslotte duidelijk dat blijvende terugdringing van separaties tijd vergt en consistent beleid.

Het Argus casusregister Dwang en Drang presenteert op donderdag 11 maart 2010 tijdens het congres van GGZ Nederland in Nijkerk de resultaten over drie jaar Argus-onderzoek. Aan het onderzoek wordt medegewerkt door Prof. dr. N. Mulder (Erasmus Universiteit Rotterdam), Prof. dr. G. Widdershoven (Vrije Universiteit Medisch Centrum Amsterdam)., dr. A Smit (de Gelderse Roos) en Dr. E. Noorthoorn (1ste auteur, GGNet Kenniscentrum).

* Copyright GGZ Nederland 2010