VU medisch centrum

Kindvriendelijke MRI: stichting Jack Rabbit richt verkoever in

11 maart 2010

Drie kwartier doodstil blijven liggen in een lawaaiige MRI-scanner is voor volwassenen al een hele opgaaf. Voor kinderen is het zo goed als onmogelijk. Kinderen worden daarom in slaap gebracht voor MRI-onderzoek. Voorheen gebeurde dat met slaapmedicatie. Sinds de nieuwbouw van een inleid- en uitslaapkamer bij de MRI-afdeling brengen anesthesiologen ter plekke kinderen onder narcose. Dat is veiliger, efficiënter en bovendien prettiger voor de kinderen.

Foto: Mark van den Brink Sinds half januari is de nieuwe uitslaapkamer in gebruik. Een inleidkamer bij de MRI was al eerder gerealiseerd. Voor de nieuwe uitslaapkamer met vijf bedden, een zusterpost en een ontvangstruimte waar kinderen kunnen spelen werd een nieuwe ruimte van honderd vierkante meter geplaatst op het dak van de technische ruimte. Kinderneuroloog Marjo van der Knaap is enthousiast over de nieuwbouw. "De verkoever is fantastisch ingericht en aangekleed met speelgoed door stichting Jack Rabbit. Met al deze aanpassingen is de MRI-afdeling eindelijk volledig ingesteld op kinderen."

Enge tunnel
Neurologie is de grootste afnemer van MRI-onderzoek bij kinderen. Al sinds begin jaren negentig is er vanuit kinderneurologie gepleit voor anesthesie bij kinderen die een MRI moeten ondergaan. Van der Knaap: "MRI is halverwege de jaren tachtig geïntroduceerd. Een geweldig onderzoeksmiddel, maar het introduceerde ook een nieuw probleem: hoe voer je het uit bij kinderen? Drie kwartier stil liggen in een 'enge' tunnel is onmogelijk. Sederen was dus noodzakelijk. Jarenlang deden we dat door slaapmedicatie te injecteren. Niet ideaal: want om een kind kortdurend in slaap te brengen, moesten we een langdurend middel gebruiken dat lastig te doseren is."

Nauwkeuriger
Tot vorig jaar werden binnen VUmc alleen kinderen bij wie slaapmedicatie niet mogelijk was, onder narcose gebracht voor MRI-onderzoek. Anesthesioloog Deirdre Thöne-Passchier, ook nauw betrokken bij de komst van de nieuwe faciliteiten: "Ik deed gemiddeld vier narcoses per maand bij kinderen die MRI-onderzoek moesten ondergaan. Nu zijn het er twaalf per week. Ouders schrikken soms van het woord narcose, maar in feite is de verdoving nu minder zwaar dan voorheen. De diepte van de slaap is nauwkeurig af te stellen. De meeste kinderen komen vijf minuten na het MRI-onderzoek alweer bij, terwijl het bij slaapmedicatie uren kon duren voor een kind weer aanspreekbaar was."

Van der Knaap: "Een ander groot voordeel van anesthesie is dat het slagingspercentage van MRI-onderzoek nu zo goed als honderd is, terwijl voorheen een op de tien onderzoeken mislukte doordat een kind te vroeg wakker werd."
Artsen en patiënten zijn zeer tevreden met de nieuwe faciliteiten. Thöne-Passchier: "MRI-onderzoek bij kinderen is nu minder ingrijpend, veiliger en efficiënter. Bovendien werken we nu geheel volgens de nieuwe CBO-richtlijn die naar verwachting na deze zomer van kracht wordt. We lopen daar als VUmc nu dus op vooruit."

Janneke Staats
bron: Tracer