European Parliament

Natuurrampen: meer preventie en hervorming Europees Solidariteitsfonds

Humanitaire hulp - 11-03-2010 - 17:22


"Problemen in verband met overstromingen, stormen en andere extreme weersverschijnselen zullen naar alle waarschijnlijkheid steeds vaker voorkomen" zeggen de leden. Het Solidariteitsfonds van de EU zal hulp kunnen bieden aan de slachtoffers van de storm Xynthia en van de overstromingen op Madeira. De leden roepen de lidstaten op om de hervorming van dit fonds toe te staan. Zij betuigen sympathie en solidariteit met de getroffen Europese regio's,

Overstromingen op Madeira, de storm Xynthia die heeft huisgehouden in grote delen van West-Europa... De natuurrampen van de laatste weken hebben een spoor van verwoesting achter gelaten en tientallen levens geëist.

Naar aanleiding van de ramp hebben de leden hebben op donderdag 11 maart met de Europese Commissie over de hulp aan de slachtoffers en het Europees solidariteitsfonds gedebatteerd.

Oproep tot hervorming solidariteitsfonds

Elke keer als dergelijke rampen zich voordoen, kan het Europese Solidariteitsfonds steun verlenen. Dit fonds heeft beschikking over een miljard euro per jaar en helpt de lidstaten om slachtoffers van grote rampen te hulp te komen. Het dekt de kosten voor directe herstelling van infrastructuren, tijdelijke aanpassingen, hulpdiensten, veiligheid en het opruimen van de rampplek. Het fonds is opgericht in 2002 en inmiddels is het al ingezet bij 26 rampen, waaronder overstromingen, bosbranden, een aardbeving, een vulkaanuitbarsting, stormen en droogtes.

"Ik doe een beroep op de solidariteit van de EU en het zo snel mogelijk beschikbaar stellen van het Solidariteitsfonds. Wij beklagen ons er altijd erover dat Europa te ver van onze medeburgers is verwijderd: dit is de gelegenheid om hen het tegendeel te tonen," zei Elisabeth Morin-Chartier (Europese Volkspartij, FR).

Zo wees hiermee op het conflict tussen het Parlement en de lidstaten die weigeren om de regels voor het gebruik van het Europees Solidariteitsfonds te versoepelen.

Hulp van het Solidariteitsfonds


* Storm Klaus in Frankrijk in 2009: 109 miljoen euro
* Overstromingen in het Verenigd Koninkrijk in 2007: 162 miljoen euro

* Bosbranden in Griekenland in 2007: 90 miljoen euro
* Hevige regenval in Slovenië in 2007: 8 miljoen euro

"Hoe kan het dat de Raad (die de lidstaten vertegenwoordigt) de vraag van het Parlement voor de versoepeling van de werking niet volgt?" vroeg de Nederlander Lambert Van Nistelrooij (Europese Volkspartij) zich af. De Europese afgevaardigden hebben immers al in mei 2006 maatregelen in deze richting aangenomen maar zonder gevolg van de lidstaten: het dossier wordt geblokkeerd.

De leden dringen er op aan dat het Spaanse voorzitterschap en de Commissie het hervormingsproces van deze wetgeving weer op gang brengen om "een krachtiger en soepeler instrument in het leven te roepen waarmee doeltreffend kan worden gereageerd op de nieuwe uitdaging van de klimaatverandering". De bevoegde Commissaris Janez Potocnik heeft beloofd dat de Commissie er alles aan zal doen om het vastzittende dossier los te trekken.

Voorkomen is beter dan genezen

De Portugees João Ferreira (GUE/NGL) wees op het belang van preventie. In de resolutie wordt hier ook op gewezen.

In de resolutie wordt ook gevraagd om meer aandacht te besteden aan " adequate wetgeving en praktijken op het gebied van herbebossing, bodemgebruik, waterbeheer en doeltreffend risicobeheer". Deze zou betrekking moeten hebben op stedelijke bebouwing aan de kust en dijkenaanleg en op land- en bosbouw.

REF. : 20100305STO70030

Nadere informatie :


* Aangenomen tekst zal hier beschikbaar zijn (klik op 11 maart)
* Persbericht: Storms in France and Madeira: mobilise EU solidarity funding fast and flexibly, say MEPs (EN, 11-03-2010)
* Het Solidariteitsfonds van de Europese Unie
* A Community approach on the prevention of natural and man-made disasters (EN)