Groen!

Historische hoeve Kieldrecht dan toch beschermd

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 11 maart 2010 in "Cultuur", "Ruimtelijke ordening en stedelijkheid"

Voor dag en dauw trok Filip Watteeuw gisteren naar Kieldrecht om er mee te protesteren tegen de sloop van twee historische hoeves. Later op de dag ondervroeg hij in het parlement minister Geert Bourgeois hierover.

Dinsdag is in Kieldrecht, een deelgemeente van Beveren, gestart met slopingswerken aan twee historische hoeves. De slopingswerken kaderen in de beslissing om een natuurcompensatiegebied te creëren voor de uitbreiding van de haven. De slopingsvergunningen dateren van 2007.

Actiecomité Doel 2020 protesteerde tegen de start van de slopingswerken en ook Groen! verzette zich tegen de afbraakwerken. In het Vlaams Parlement wees Filip Watteeuw minister Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois, erop dat de hoeves een grote erfgoedwaarde hebben.

Twee elementen bewijzen de historische waarde van de hoeves. Enerzijds zijn er de naslagwerken en de conclusies van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed. Daarnaast is er nog de Conventie van Faro, over de bescherming van onroerend erfgoed, die het Vlaams parlement over enkele weken zal ratificeren. Ironisch genoeg wordt in de inleiding van die Conventie verwezen naar het waardevolle karakter van de hoeves rond Doel.

Het houdt bovendien geen steek om voor afbraak te verwijzen naar de natuurcompensaties in het gebied. Natuurcompensaties zijn nodig, maar het kan niet de bedoeling zijn om daartoe historisch waardevolle hoeves af te breken. Die hoeves passen perfect in het landschap en worden door de natuur al ingepalmd, er nestelen zelfs al vogels in.

Minister Bourgeois liet de situatie ter plaatse nog eens evalueren en besliste na overleg met collega voor Leefmilieu Joke Schauvliege om de hoeve op nr 71 wel te laten slopen en om de hoeve op nr 73. ("Hof ter Walle") integraal te beschermen omwille van de grote erfgoedwaarde. Dat betekent dat ook de schuur van de hoeve niet zal gesloopt worden. De hoeve op nr. 71 is volgens Bourgeois eerder van "lokaal belang" en op het vlak van onroerend erfgoed minder waardevol dan de hoeve op nr. 73. De sloop van die hoeve kan dus wel doorgaan.

Contact: Filip Watteeuw
Deel Deel
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter