NVLF



---

18 februari 2010
Vakgebied

Ruth Dalemans promoveert op sociale participatie van mensen met afasie

Sociale leven verandert door afasie.

In haar proefschrift beschrijft Dalemans haar onderzoek naar de sociale participatie van patiënten met afasie. Na een periode van revalidatie keren zij vaak terug naar huis. Daar worden ze geconfronteerd met een sociale en fysieke omgeving die doorgaans niet is afgestemd op de gevolgen van afasie.

Terugkeren naar een leven zoals voorheen is voor mensen met afasie dan ook meestal niet mogelijk. Afasie heeft een unieke invloed op sociale participatie. Door hun afasie ervaren patiënten een veranderde en verminderde sociale deelname. Ze vinden de aard van de activiteiten en het aantal activiteiten minder van belang dan het ervaren niveau van betrokkenheid.

Uit deze studie onder 150 personen komt naar voren dat er veel variatie bestaat in de sociale participatie van mensen met afasie. Sommigen verlaten nauwelijks hun huis terwijl een ander deel een actief sociaal leven leiden. De sociale participatie is echter bij alle mensen met afasie verminderd. Zowel het huishoudelijke leven, het sociale leven als het productieve leven is beperkt: 62% van de deelnemers is met pensioen of werkt niet en doet geen vrijwilligerswerk.

De onderzochte patiënten rapporteren diverse facoren die hun niveau van betrokkenheid in sociale participatie kunnen bevorderen dan wel belemmeren. Bij persoonlijke factoren gaat het om motivatie, fysieke en psychische conditie en communicatievaardigheden. Rond sociale factoren spelen de de rol van de mantelzorger en de eigenschappen van de communicatiepartner: bereidheid, vaardigheid en kennis. In het geval van omgevingsfactoren gaat het om een rustige en toegankelijke omgeving.

In haar conclusie stelt Dalemans verder dat onderzoek in deze populatie mogelijk is, mits aangepaste technieken gebruikt worden.

De promotie is op 12 maart bij de Universiteit van Maastricht.