Gemeente Maasgouw


Opening bevertunnel Leerkeven

Wethouder Huyskens inspecteert de tunnel tijdens de aanleg.jpg Op 12 maart wordt om 14.00 uur de bevertunnel feestelijk geopend. Kinderen uit groep 6 van basisschool De Sleije hebben een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt beverlied ingestudeerd. Dit zal als onderdeel van een ludieke sketch ten gehore worden gebracht waarna de kinderen de tunnel, samen met wethouder Huyskens, zullen openen. Na een lange afwezigheid zijn er sinds een jaar of twintig weer bevers in Limburg. De eerste bevers die Limburg bereikten waren de nakomelingen van een in de Duitse Eifel uitgezette groep. Van deze groep heeft rond 1995 de eerste bever het gebied Leerkeven weten te bereiken via rivier de Roer en de Maasplassen. Later volgden er meer. In Leerkeven zijn vervolgens één van de eerste Limburgse Bevers geboren sinds ruim 200 jaar. Om de genetische basis van de populatie te versterken, zijn er in 2002 en 2004 nog ca. 30 bevers op diverse locaties in Limburg uitgezet. Zo is er een gezonde populatie bevers in Limburg ontstaan van meer dan 100 dieren.

Natuurbeheerders
Bevers zijn in staat bomen om te knagen. De bast en de dunnen twijgen van de bomen dienen als voedsel. De dikke takken worden gebruikt als bouwmateriaal voor hun nest (burcht). Hierdoor ontstaan er aan de oevers open plekken. Allerlei dieren zoals vogels, libellen en vlinders profiteren hiervan. Een bever kan er met zijn noeste arbeid voor zorgen dat een natuurgebied aantrekkelijk wordt voor een breed scala aan dieren. Maar dat geldt niet alleen voor de dieren. Ook voor de recreanten in het gebied is er dankzij de bevers meer te zien en te beleven.

Aanleg tunnel
Bevers zijn echte waterdieren. Zij verplaatsen zich bijna alleen via water. Het gebied Leerkeven is hierop een uitzondering. Steeds opnieuw bleken de dieren op de Pater Jac Schreursweg (tussen Panheel en Grathem) en Thornerweg (tussen Panheel en sluis Panheel) over te steken. In de afgelopen jaren zijn in totaal 11 bevers dood gereden. Om hier een einde aan te maken is speciaal voor de bevers een bevertunnel onder de Pater Jac Schreursweg aangelegd. De eerste van Nederland. De tunnel is zo ingericht dat ook andere bedreigde diersoorten zoals bunzingen en in de toekomst ook otters, er gebruik van kunnen maken.

Om te voorkomen dat de bevers die door de tunnel trekken, worden doodgereden als ze vervolgens de Thornerweg tussen Panheel en Thorn oversteken, worden hier rasters geplaatst. Het is de bedoeling dat op termijn ook hier een tunnel wordt aangelegd. Daarmee wordt bereikt dat de dieren van Leerkeven contact houden met de rest van de Limburgse beverpopulatie.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00