Universiteit van Tilburg

Persbericht 8 maart 2010

Dromen nog steeds bepalend voor hedendaagse waarden

Studiemiddag en oratie over dromen in theologie, antropologie en filosofie

Dromen en visioenen vormden in de oudheid een bron van inspiratie voor leiders, redenaars en profeten, maar ook in de moderne tijd spelen dromen soms nog die rol. Dat stelt hoogleraar vroegchristelijke letterkunde Bart Koet in zijn inaugurele rede op vrijdag 12 maart aan de Universiteit van Tilburg. Voorafgaand aan zijn rede vindt een studiemiddag plaats met onder anderen de Engelse antropoloog Iain Edgar als gastspreker over de rol van dromen bij leiders van Al Qaida en de Taliban.

Dromen werden in de oudheid al door redenaars gebruikt om de aandacht te krijgen, maar ook door keizers en politici als bron van inspiratie en als legitimatie van bijzondere wendingen. Dat gebeurt nog steeds, getuige het onderzoek van de Engelse antropoloog dr. Iain Edgar naar de rol van inspirerende dromen, de al-ruya, bij leiders van Al Qaida en de Taliban, juist ook bij de aanslagen van 11 september. Edgar, werkzaam aan Durham University, spreekt vrijdag in het kader van de studiemiddag Over dromen gesproken. De middag is gewijd aan de functie van dromen in theologisch en filosofisch perspectief.

Hoogleraar vroegchristelijke letterkunde prof. dr. Bart Koet gaat later op de middag in zijn inaugurele rede in op dromen in de theologie en filosofie. Hij vergelijkt een droomverslag van de kerkvader Hiëronymus met een droom van Monica, de moeder van de grote filosoof en theoloog Augustinus. Beide dateren van rond het jaar 374. Koet laat zien hoe deze dromen in samenhang met de overgeleverde wijsheid van de schrift een belangrijke rol speelden bij het zoeken naar de eigen identiteit. Ook in de moderne tijd zijn dromen en visoenen vaak medebepalend voor het denken over belangrijke waarden, stelt de hoogleraar. Hij verwijst daarbij naar Martin Luther King, maar ook naar John F. Kennedy, die de avond voordat hij vermoord werd over dromen sprak.

Prof. dr. Bart J. Koet (Alkmaar, 1955) studeerde theologie en filosofie in Amsterdam (Katholieke Theologische Universiteit en Universiteit van Amsterdam) en bijbelwetenschappen te Rome (Pontificio Istituto Biblico). Na zijn doctoraal examen combineerde hij een wetenschappelijk assistentschap aan de Universiteit voor Theologie en Pastoraat (Heerlen) met werken in het basispastoraat in het Westland. Sinds 1994 is hij als universitair docent Nieuwe Testament verbonden aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht, sinds 2007 de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg. Daarnaast was hij justitiepastor in de Bijlmerbajes van 1989 tot 2005. Sinds 2005 is hij ook verbonden aan de Hogeschool Leiden (afd. educatie). Verder is hij program chair van het congres van de International Association for the Studies of Dreams (Rolduc, 2011) en diaken van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Per 1 april 2009 werd Bart Koet door de Universiteit van Tilburg benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Warmondleerstoel voor vroegchristelijke letterkunde.