Wie gaat het ROC Debattoernooi 2010 winnen?

09/03/2010 15:27

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Vrijdag 12 maart is het zover: ROC-scholen uit het hele land strijden om de titel ROC Debatkampioen 2010. Na drie eerdere succesvolle edities in voorgaande jaren organiseert het Nederlands Debat Instituut het toernooi in 2010 opnieuw om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren. Het thema van dit jaar is 'Voeding en Maatschappij' .

Het ROC Debattoernooi is het hoogtepunt van een seizoen met debattrainingen waaraan meer dan 150 leerlingen hebben deelgenomen. Alle scholen kregen vooraf van het Nederlands Debat Instituut een intensieve training debatvaardigheden. Door de docenten werden uit de klas de beste debaters gekozen. Elke school levert minimaal één debatteam dat bestaat uit vijf debaters en een jurylid.

Het Nederlands Debat Instituut is het ROC Debattoernooi in 2007 gestart met het doel om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren. Debatteren leert jongeren onder andere om een standpunt op een overtuigende manier te presenteren, om te luisteren naar de standpunten van een ander en nog het meest moeilijke: om los van de eigen mening een helder en onderbouwd standpunt in te nemen. Je wordt in een debat immers ingedeeld als voor- of tegenstander, ongeacht je eigen mening.

Ieder jaar kiest de organisatie in samenspraak met de toernooipartners een maatschappelijk relevant en actueel thema. Dit jaar is dat 'Voeding en Maatschappij'. Aan bod komen stellingen als 'De leeftijdsgrens voor alcoholverkoop moet worden verhoogd naar 18 jaar' en 'Jongeren die tot hun 21e

jaar niet roken moeten van de overheid 1.000 euro krijgen.'

Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie voor Jeugd en Gezin, het Voedingscentrum en het Convenant Gezond Gewicht. Het ROC Debattoernooi wordt ook dit jaar weer gehouden in het gebouw van de Hogeschool INHolland in Rotterdam.





http://www.debatinstituut.nl/roc