Dag van de Zelfstandige: politiek moet ZZP'er stimuleren

10/03/2010 14:14

PZO

PZO PERSBERICHT

DEN HAAG, 10 maart 2010 - "Veel ZZP'ers zijn goed op weg om de gevolgen van de crisis weg te werken. Wij vragen de politiek om dat te stimuleren of in ieder geval de belemmeringen uit de weg te nemen." Dat zegt voorzitter Esther Raats-Coster van de organisator Platform Zelfstandige Ondernemers vandaag op de Dag van de Zelfstandige in Amsterdam. Zij vraagt de Minister van Financiën De Jager nog eens om een versoepeling van het zogeheten urencriterium voor de zelfstandigenaftrek.

Het urencriterium kan leiden tot een extra inkomensval voor ondernemers die door de economische omstandigheden minder uren aan hun onderneming besteedden. "De Belastingdienst beoordeelt zzp'ers nu nog sterk op hun gedeclareerde uren. "Maar zelfstandige professionals ontpoppen zich vandaag de dag meer en meer als ondernemer. Ze vernieuwen hun diensten en verbeteren hun presentatie. Ook zoeken ze elkaar op om hun dienstverlening aan te scherpen. Dat is de kern van ondernemerschap.

Daarom vragen we de Minister van Financiën met klem om die activiteiten ruimhartig te accepteren bij de beoordelen van het urencriterium." De minister reageert vandaag op die oproep.Op de derde Dag van de Zelfstandigheden komen ook veel kamerleden af.

Het aanscherpen van ondernemerschap staat ook in de rest van de Dag van de Zelfstandige centraal. Onder het motto 'Denken en doen' komen honderden zelfstandigen bij elkaar om na te denken over over hun toekomst. De door de wol geverfde trainer Carl van de Velde begeleidt ze in de zoektocht naar 'de winnende factor voor succesvol ondernemen'.

Professor Mirjam van Praag van de Universiteit van Amsterdam legt de kracht van de ZZP'er bloot. Vincent Smit, expert op het gebied van social media, demonstreert de fijne kneepjes van het zakendoen via online netwerken. Financiële experts geven inzicht in het belang van reserves en het afdekken van risico's.

Dag van de Zelfstandige

De Dag van de Zelfstandige is een initiatief van PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers). Directe aanleiding voor het uitroepen van de Dag van de Zelfstandige was het eerste integrale Kamerdebat over zelfstandig ondernemerschap op 12 maart 2008. Voor PZO was het voeren van een dergelijk debat reden om een jaarlijks terugkerend feest voor zelfstandigen te organiseren. Sindsdien wordt deze dag jaarlijks gehouden op de tweede woensdag van maart.

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)

Met 20.000 leden is PZO de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor zelfstandige ondernemers zonder personeel. PZO behartigt de collectieve belangen van de leden in politiek Den Haag. Daarnaast ondersteunt PZO haar leden met onder meer een juridische helpdesk en andere ledendiensten, zoals collectieve verzekeringsarrangementen. De vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers is opgericht in 2002. Voorzitter Esther Raats-Coster behartigd vanaf 1 april de belangen van zzp'ers in de Sociaal Economische Raad (SER),