Radboud Universiteit Nijmegen


Researchers' Night: dansen op kosmische straling

Datum bericht: 11 maart 2010

Benieuwd naar de dansbaarheid van kosmische straling, meer willen weten over zwarte gaten en het heelal? Kom dan vrijdagavond 12 maart naar de Researchers' Night - Cosmic Sensation in LUX Nijmegen, georganiseerd in samenwerking met Sijbrand de Jong, hoogleraar Experimentele natuurkunde aan de Radboud Universiteit.

Eind vorig jaar wonnen De Jong en zijn team met Cosmic Sensation de Academische Jaarprijs 2009. Tijdens de zomerfeesten zal in een gigantische koepel worden gedanst op de Cosmic Remix: muziek die door kosmische straling wordt aangestuurd. De Researchers' Night in LUX biedt alvast een voorproefje. Vooral de fundamentele vraagstukken waar Cosmic Sensation op wijst, komen tijdens de Researchers Night aan bod. Wat kan kosmische straling ons leren over het
onbevattelijk universum? Wat zegt het over onbekende substanties als donkere materie en donkere energie, waaruit ons heelal voor meer dan 95 procent bestaat?

Tijdens de Researchersâ Night wordt aan de hand van films, presentaties, discussie en verbindingen met Genève en Argentinië inzicht gegeven in de ongrijpbare, duistere kant van het universum. Hoogleraren Heino Falcke en Sijbrand de Jong nemen de bezoekers mee naar de wereld van het onmetelijke kleine en onmetelijke grote en laten samen met andere experts zien hoe deze twee extreme werelden verweven zijn geraakt.

Vrijdag 12 maart / aanvang 20 00 uur / entree ⬠7,50 / studenten ⬠5,00 / reserveren via 0900 5 89 46 36 (kassa LUX)