Haven Amsterdam

Verdubbeling capaciteit nieuwe VOPAK terminal in Haven van Amsterdam

12 maart 2010
Tankterminal operator Vopak heeft de beslissing genomen de capaciteit van de in aanbouw zijnde opslagterminal voor olieproducten in de haven van Amsterdam fors uit te breiden. Aan de nu in aanbouw zijnde opslagcapaciteit van 620.000 kubieke meter zal 570.000 kubieke meter worden toegevoegd, op het daarvoor bestemde terrein aan de westzijde van de Afrikahaven.

Deze uitbreiding past binnen de bestaande plannen en vergunningen. Na de gefaseerde oplevering van de terminal tussen 2011 en 2012 zal de totale opslagcapaciteit circa 1,2 miljoen kubieke meter bedragen. Dit vormt een belangrijke impuls voor de groei van de Amsterdamse haven de komende jaren.

De terminal zal zo voorzien in de groeiende vraag naar opslag-, meng- en overslagcapaciteit voor olieproducten in de
Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA) regio en verstevigt de positie van de Amsterdamse haven als de voornaamste benzine en diesel hub van Europa. Een belangrijk gedeelte van de totale opslagcapaciteit van de nieuwe terminal is reeds langjarig verhuurd vanaf de oplevering van de terminal.

Op de terminal zullen diesel en benzineproducten worden aan en afgevoerd. Door menging met andere componenten zullen deze voor verschillende afzetmarkten op de van toepassing zijnde specificaties worden gebracht. De distributie van de benzine gaat met tankers naar onder meer de Verenigde Staten van Amerika en West-Afrika, waar de vraag naar benzine structureel hoog is. Daarnaast zal via binnenvaart en short sea de Europese markt worden bediend.

De terminal zal twee zeesteigers hebben voor het verwerken van zeeschepen met een maximale capaciteit tot 120.000 DWT, en acht ligplaatsen voor het verwerken van coasters en binnenvaartschepen met een capaciteit tot 20.000 DWT.

Koninklijke Vopak N.V. is s werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Vopak exploiteert 79 terminals met een opslagcapaciteit van ruim 27 miljoen kubieke meter in 32 landen.