Wageningen Universiteit en Researchcentrum onderzoeksproject biomassapellets uit de oekraine
1,2 miljoen voor onderzoeksproject biomassapellets uit de Oekraine

12 mrt 2010

Onderdeel: Food and Biobased Research

âPellets for Powerâ ontwikkelt duurzame biomassa voor import naar Nederland

Een consortium van Nederlandse, Oekraïense en Belgische onderzoeksinstituten en bedrijven onder leiding van Wageningen UR Food & Biobased Research ontwerpen een businessmodel voor de productie van gecertificeerd duurzame biomassapellets in de Oekraïne voor export naar Nederland en lokale brandstofvoorziening. Het project âPellets for Powerâ speelt in op de groeiende vraag naar duurzame biomassa en ontsluit de nog grotendeels onontsloten mogelijkheden in de Oekraïne.

Â

Biomassaketens

De grotendeels onderbenutte bijproducten stro en riet worden onderzocht. Daarnaast wordt het potentieel voor biomassaproductie met de gewassen Switchgrass en Miscanthus onderzocht. Deze planten leveren bij lage kosten en inputs toch hoge opbrengsten. De ketens worden beoordeeld op economische haalbaarheid en op duurzaamheid met nieuwe biomassastandaarden, zoals de NTA-8080.

Â

Mogelijkheden in de Oekraïne

In de Oekraïne wordt op dit moment 1 tot 5 miljoen hectare land on- of onderbenut. Voor dit land worden met de gewassen, Switchgrass en Miscanthus, veldexperimenten uitgevoerd op verscheidene grondsoorten, en onder verschillende managementsystemen. Door dit surplus land te gebruiken kan naar verwachting ongewenste concurrentie tussen voedselgewassen en energiegewassen vermeden worden.

In de Oekraïne is er naar schatting zoân 10 miljoen ton stro per jaar beschikbaar dat nu nog vaak op het veld verbrand wordt. Ook natuurlijke rietvelden worden vaak in brand gestoken. Het project zal duurzame oogstmethodedn ontwikkelen voor deze biomassa. Zo kan deze onderbenutte biomassa een bron worden voor productie van elektriciteit, warmte & tweede generatie biobrandstoffen en chemicaliën.

Â

Duurzame biomassa import

Het project brengt de groeiende vraag naar groene energie uit biomassa in Nederland en Europa samen met een potentieel aanbod van biomassa in de Oekraïne die op dit moment niet gebruikt wordt. Dit biedt zo ook kansen voor de Oekraïne, een land geplaagd door economische depressie, landbodemdegradatie, ontvolking van het platteland en een groot gebrek aan betaalbare brandstoffen.

Het gebruik van deze biomassa als energiebron zal de emissie van broeikasgassen Koolstofdioxine (CO2) en Lachgas (N20) terugdringen en bijdragen aan lokale werkgelegenheid en aan lokale energievoorziening.

Â

Samenwerking

In dit project werken de onderzoeksinstituten Wageningen UR Food & Biobased Research, Alterra (ook onderdeel van Wageningen UR) en Poltava State Agrarian Academy samen met de bedrijven Tuzetka (Bel), Phytofuels (UA) en Control Union (NL).

Op Donderdag 11 maart 2010 reikte de minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven de subsidie uit aan de geselecteerde projecten in het Duurzame Biomassa Import programma. Het programma Duurzame Biomassa Import richt zich op het stimuleren, ondersteunen en faciliteren van de verduurzaming van de productie, de verwerking en de import van in het buitenland geproduceerde biomassa die leidt tot de toepassing van biomassa voor energie-, transport- of chemiedoeleinden in Nederland.


---