Gemeente Wassenaar

Wassenaarse kinderen krijgen ontbijtles op school

Wat is een goed ontbijt en waarom is het zo belangrijk om s morgens goed te eten?

Dat leren ongeveer 175 leerlingen van groep 6,7 en 8 van drie Wassenaarse basisscholen tijdens speciale `ontbijtlessen' op school in de periode maart en april 2010. Een initiatief van de Gemeente Wassenaar en de afdeling Voedingsvoorlichting en Dieetadvisering van Florence. De ontbijtlessen worden gegeven in het kader van het project "Kies voor Hart en Sport". Het is inmiddels het vijfde jaar dat de diëtisten van Florence de ontbijtlessen inhoudelijk verzorgen.

De ontbijtlessen vinden plaats op de volgende momenten:


* St. Jan Baptistschool op donderdag 18 maart vanaf 08.30 uur
* Bloemcampschool op dinsdag 23 maart en donderdag 8 april vanaf 08.30 uur

* Nutsschool op donderdag 29 april vanaf 08.30 uur

Wethouder Alkemade zal op de St. Jan Baptistschool de aftrap geven van het project Gezond Ontbijt. Hij zal met de kinderen mee ontbijten en zal de kinderen laten zien hoe belangrijk het ontbijt is. Want een gezond ontbijt is een goede start: de motor komt weer op gang. Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer kinderen op school komen zonder ontbijt te hebben gehad. Dit kan leiden tot een verminderd concentratievermogen waardoor er slechtere prestaties geleverd worden. Later in de ochtend zal er toch een hongergevoel de kop opsteken. Dit gevoel wordt dan vaak weggewerkt door het nuttigen van `gemakkelijk' voedsel, zoals koeken, snoep of snacks, het zogenaamde `graas' gedrag. In dit voedsel zitten vaak veel suikers en vetten, voedingsstoffen die slechts in zeer beperkte mate nodig zijn voor een goede gezondheid. Een goed ontbijt kan dit soort problemen voorkomen. Het lichaam heeft in de ochtend veel energie nodig. Het is gedurende de lange nacht bezig geweest met herstel- en verteringsbezigheden en na al dat werk is de brandstof op. Om de dag toch met voldoende energie te beginnen, is een gezond ontbijt een goede start: de motor komt weer op gang.

Tijdens de ontbijtlessen krijgen de leerlingen uitleg van een diëtist waarom een goed ontbijt zo'n belangrijke start van de dag is. Er is een ontbijtkist samengesteld waarmee de ontbijtles vorm kan worden gegeven. De diëtist neemt de ontbijtkist mee met allerlei informatie. De school zelf zorgt voor de ontbijtproducten. De leerlingen mogen eerst een boterham eten om de ergste trek te stillen. Na de boterham doen de leerlingen een quiz waarin allerlei zaken aan de orde komen. Ze leren over de Schijf van Vijf en aan welke voorwaarden een goed ontbijt moet voldoen. Zo kunnen ze gezellig samen nadenken terwijl de informatie door de diëtist wordt aangeboden. Als de vragen zijn besproken wordt er ontbeten. Gezamenlijk wordt er gekeken welk ontbijt de kinderen hebben uitgekozen en of dit past binnen de Schijf van Vijf. Aansluitend wordt er genoten van het gezellig samen ontbijten. Voor thuis krijgen de kinderen folders mee. Zodat ze de informatie nog eens, samen met hun ouders kunnen nalezen.